Nyitott sajtműhelyek, vidékjárás húsvétkor

 2014. április 17. 20:24

Idén is a Húsvéti Sajtnapokkal kezdődik a Vidékjáró elnevezésű, egész éves rendezvénysorozat. Április 21-én nemcsak különféle ízesítésű sajtokat lehet majd kóstolni a kapuikat megnyitó kézműves műhelyekben, de a készítés munkafolyamataival is megismerkedhetünk.

Bazsalikomos, kakukkfüves, medvehagymás, diós, köményes, lilahagymás, fokhagymás és számtalan egyéb ízesítésű sajtot kóstolhatnak azok, akik húsvéthétfőn felkeresik a programhoz csatlakozott kézműves sajtműhelyeket. Elsősorban családokra és baráti társaságokra számítanak a gazdák, akik nemcsak kóstoltatnak, hanem a hagyományos sajtkészítés műhelytitkaiba is beavatnak, megmutatva a gazdaságot, az állatokat, a fejést, a feldolgozás során használt eszközöket.

 

A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. S hogy miben különbözik a kézműves sajt a nagyüzemitől? Alapanyaga valódi, teljes tej, amelyet a szabadban legelésző tehenek, kecskék adnak, tradicionális technológiával készül, nem tartalmaz adalékanyagokat és ízfokozókat, így a végeredmény nemcsak összehasonlíthatatlanul finomabb, hanem egészségesebb is.

Magyarországon jelenleg hiányzik a sajtfogyasztás kultúrája, maguk a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek. A tematikus nap lehetőséget ad arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön. A programhoz csatlakozott helyszínek listája elérhető a http://videkjaro.hu/tematikus-napok címen.