Saját kivilágítottsági arányukat mérik a kerékpárosok

 2014. március 26. 15:22

Hetedik alkalommal hirdet önkéntes országos lámpaszámlálást a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass mozgalom.

Tavaly már 167 önkéntes részvételével 3300 bicikli lámpáit számolták össze és rendezték adatsorokba. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kerékpárok kivilágítására, és mérjék a felvilágosodás ütemét.

Az önkéntesek egy országos akció keretében dolgoznak, melyhez bárki csatlakozhat bármely településéről, de még külföldről is. A jelentkezők feladata mindössze annyi, hogy március 27-én, csütörtökön 19 órától 20 percen keresztül egy forgalmasabb ponton megszámolják az arra haladó kerékpárosokat és feljegyzzék mennyien voltak kivilágítva. A mért eredményt a szervezet blogján kell beküldeni, amit szintén aktivisták összesítenek, majd néhány nap múlva publikálják a végeredményt. A mérés évente kétszer ismétlik a tavaszi és őszi óraállítás hetében, dokumentálva a változásokat.

Az ország településein folyamatosan nő a kerékpárral közlekedők száma, miközben baleseti statisztikák szerint az egy kerékpárosra jutó balesetek száma csökken. A szervezet ezt elsősorban a kerékpárosok növekvő száma miatti nagyobb autóvezetői rutinnak és figyelemnek tulajdonítja, de véleményük szerint a rendkívül olcsó, egy akkuval akár hónapokig működő modern kerékpárlámpák gyors terjedése is szerepet játszhat a javulásban.