Szakszervezeti javaslat a szakképzés átalakításához

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 14:47

Április 14-i hírünkre reagálva, miszerint országos tájékoztató akció indul a szakképzés átalakításáról, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet levélben jutatta el az illetékes minisztériumokhoz megoldási javaslatát egy évek óta aktuális problémára.

A levél címzettjei Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, valamint Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban elnöke.

A levelet a VTSZ kérésére közöljük.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Szakszervezetünk, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet örömmel vette tudomásul, hogy országos tájékoztató kezdődik a szakképzés átalakításáról.

Az átalakítás során lehetőség lenne a képzési anyagba a következő javaslatunk beépítése, bármely szakma, bármely gimnázium és szakközépiskola esetében.

Javaslatunk a gyakorlati tapasztalataink alapján a következő: a munkaerőpiacon megjelenő fiatalok minimális tájékozottsággal sem rendelkeznek a munkavállalás, a Munka Törvénykönyve által előírt feltételeiről (pl. munkaszerződés alakisága, tartalma, szabályossága, jogaik és kötelességeik), méltánytalanság esetén milyen legális megoldások léteznek, ezért a diákévek után nehezen illeszkednek be a munkahelyükön, a lelki teher deviáns viselkedést indukál, ami sem a munkatársaknak, sem a munkáltatóknak nem kedvező, de az egészségügyi rendszerre ható költséghatása sem elhanyagolható.

A problémák jó részét megoldaná, ha iskolai évek alatt megismernék a társadalom felépítését, a szakszervezeti jogok általi segítséget, sokszor védelmet a munkáltatók túlkapásaival szemben, aminek tényszerűségét a munkaügyi ellenőrzések sajnos minden ellenőrzésnél visszaigazolják.

A megoldás nem igényel többletforrást. A tanév során legalább egy alkalommal legyen lehetősége a szakszervezetnek, hogy tájékoztatást adjon, általában a szakszervezeti tevékenységről, valamint a gyakorlatban a versenygazdaságban dolgozó szakszervezeti titkár élethű eseteket ismertetve tegye érdekessé a témát, időt hagyva a kérdéseknek is.

Mint ágazati szakszervezet, a szakmai iskolák, szakmunkás iskolák, gimnáziumok vonatkozásában szívesen vállalkozunk erre, de más ágazati szakszervezetekkel konzultálva a többiek is vállalnák ezt a többletfeladatot.

A nemzetgazdaság nyertese lenne az ilyen típusú oktatásnak.

A tájékozott munkavállalót pl.

– Nem lehetne négyórás szerződéssel tizenkét órát dolgoztatni, akiknek a nyugdíjukba majd csak a négy óra számít és mesterséges kisnyugdíjasokat kell a társadalomnak később eltartani.

– Nem lehetne a törvényes szabadságnapok kiadását a munkáltatóknak megtagadni, s ezzel a regenerálódást gátolva a nemzetgazdaság egészségügyi kiadásait növelni

– Nem lehetne a járulékokat, személyi jövedelemadókat eltitkolni, s ezzel a nemzetgazdaság bevételeit csökkenteni.

– Nem lehetne a munkavédelmi eszközök biztosításának elhagyásával halálos és csonkulásos baleseteknek kitenni.

– Nem lehetne a túlóra kifizetésétől eltekinteni stb.

A felsorolást legalább 100 oldalon keresztül lehetne folytatni, de gondoljuk a javaslatunk indokolása így is megalapozott.

Várjuk kedvező válaszukat a részletek kimunkálásához, hogy a 2015-2016-os tanévben a felsoroltak vonatkozásában is a diákok a XXI. századnak megfelelő képzést kapjanak.

Budapest, 2015. április 16.

 

Baráti üdvözlettel:

Dr. Várnai Zsuzsanna

ügyvezető elnök