Százhúsz éves a szegedi Anna fürdő

Forrás: MTI

 2016. július 25. 14:30

Szeged emblematikus épületét a jubileum alkalmából változatos múltidéző programokkal köszöntik, stílusosan Anna-napon, 21 és 24 óra között.

Az évforduló alkalmából a fürdőhöz köthető tárgyi emlékekből nyílik kiállítás: bemutatnak régi fürdőruhákat, -sapkákat, -kötényeket, -kalapokat, valamint néhányat a több mint hat évtizeden át palackozott Anna ásványvíz címkéi közül.

Egykori fotókkal és a Délmagyarország című lap korabeli írásaival idézik föl a fürdő történetét, a vendégeket táncbemutatók és lézershow szórakoztatja, a vállalkozó szellemű hölgyek pedig kipróbálhatják azt is, hogyan mutat rajtuk az 1920-as évek sminkje.

Anna-kút Szegeden

Az Anna fürdőnek a város központjában helyet adó eklektikus stílusú épület Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészek tervei alapján 1896-ban készült. A városi gőzfürdő mellett 1927-ben fúrtak kutat, hogy így csökkentsék a fűtésre fölhasznált szén mennyiségét. Patzauer Dezső likőrgyáros ötlete volt a mintegy 950 méteres mélységből feltörő, 58 fokos víz palackozása, amelyet lányáról, Annáról nevezett el.

Az eredetileg tisztasági fürdőnek épült létesítmény működésében az 1940-es évektől vált egyre fontosabbá a gyógyászat.

Az Anna-víz palackozása 2000-ben szűnt meg, de ma is bárki szabadon fogyaszthatja a Csáky József szobrászművész Táncoslány című szobrával díszített kútnál.

A fürdőépületet uniós támogatással újították föl, a rekonstrukció után 2004 nyarán nyitott újra.