Stratégiai szervezetté nyilvánították a Rác beruházóit

Forrás: MTI

 2016. június 15. 19:30

A kormány kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cégét. A keddi Magyar Közlönyben megjelent két rendelet értelmében a két cégre így a csődtörvény más paragrafusai vonatkoznak.

A csődtörvény értelmében a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősíthet olyan cégeket, amelyek adósságának rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amelyek esetében kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Együttesen több mint egymilliárd forinttal tartozik a budapesti Rác fürdő két, felszámolás alatt lévő beruházó cége a Fővárosi Önkormányzatnak és egyik gazdasági társaságának – közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

A hivatal tájékoztatott, hogy a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft. összesen 175,2 millió forinttal és késedelmi kamattal tartozik a Fővárosi Önkormányzatnak. Mint írták, az önkormányzat 2015. július 22-én nyújtott be felszámolási kérelmet a cég ellen, mert nem fizette meg 120 millió forintos tartozását és késedelmi kamatait, ezt követően pedig további 55,2 millió forint tartozást halmozott fel.

Ugyanebben az időszakban az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társasága, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. szintén felszámolási kérelmet nyújtott be a másik beruházó, a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. ellen. A cégnek jelenleg mintegy 23,247 millió eurós és 95,066 millió forintos tartozása van a REK Kft. felé, valamint ezek késedelmi kamatát is köteles megfizetni.

A Rác Nosztalgia tulajdonában álló ingatlanok megvásárlásáról – amennyiben erre a felszámolási eljárásban lehetőség nyílik – a Fővárosi Önkormányzat dönt. A REK Kft.-nek 7 százalékos tulajdoni része révén a fürdőépületre törvényes elővásárlási joga van, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t pedig a fürdő és a hotelépületre is elővásárlási jog illeti meg, mivel az ingatlanok alatti föld tulajdonosa.

A Rác fürdő újbóli nyitásának időpontjáról érdemben nem tudott nyilatkozni a Fővárosi Önkormányzat, azonban tudatta: a nyitásról az ideiglenes vagyonfelügyelő vagy a felszámoló dönt, akit a felszámolásról szóló bírósági végzések jogerőre emelkedése után rendelnek ki.

A fürdő átfogó rekonstrukcióját 2002-ben kezdték meg, a felújítás 2010-ben be is fejeződött, de a Rác máig nem nyitott ki.