Turizmusról orvos szemmel

Forrás: turizmus.com

 2016. november 20. 11:56

Most, amikor a turizmus területi fejlesztési egységeként a térségeket fogalmazza meg a Magyar Turisztikai Ügynökség, különösen érdekes, hogy az egészségügyi régiók amúgy sem fedték le az eddigi turisztikai régiókat – tudhattuk meg a fürdőszövetség gyógyturizmusról rendezett konferenciáján.

A Magyar Fürdőszövetség november 17-i, gyógyturizmusról rendezett hévízi konferenciáján az alábbi ábrát mutatta be dr. Géher Pál professzor, a Budai Irgalmasrendi kórház (korábban ORFI) Reumatológia Centrumának vezető főorvosa.

 

A szakember – aki a Magyar Balneológiai Egyesület elnökeként tartott előadást a fürdők, gyógyfürdők szakembereinek – tisztázott is néhány fogalmat (amelyeket esetenként összekevernek a turizmussal foglalkozók – a Szerk.), így a gyógyturizmus és az orvosi turizmus meghatározását, valamint az uniós állampolgárok határokon túli kezelésének lehetőségét.

 

A professzor azt is megmutatta, hogy körülbelül mekkora piacról beszélhetünk, amikor gyógy- vagy egészségturizmust emlegetünk.

 

Géher Pál prezentációjának egyik ábrája jól érzékelteti, hogy milyen nehéz határvonalat húzni a gyógyturizmus és a wellness között, legalábbis, ha az évezred elején végbement fürdőfejlesztéseket vizsgáljuk.

 

Ugyanakkor a professzor felvázolta azokat az irányokat, amelyek véleménye szerint lehetőséget adnak a gyógyturizmus fejlesztésére, a kínálati skála színesítésére.

 

A gyógyturizmussal foglalkozó szakembereknek hosszú hete volt Hévízen, hiszen a Magyar Fürdőszövetség közgyűlését (november 16–17) követően, ugyanott rendezték a Magyar Balneológiai Egyesület jubileumi nagygyűlését és az Off to Spas projektzáró konferenciáját is, amelyről itt írtunk.