Visszatáncolt a MÁV-Start a balatoni járatritkításoktól

Forrás: hvg.hu

 2016. június 09. 18:02

Mégsem szűkít a vasúttársaság drasztikusan a Balaton északi partján haladó vonatok nyári menetrendjén. Változások azért így is lesznek.

A MÁV-Start a hvg.hu hétfői, a tervezett balatoni járatritkításokról szóló cikkének megjelenését követően korrigál a hétvégi menetrenden, amiről itt írtunk. A változásokat már fel is töltötte az Elvira.hu menetrendi keresőoldalra.

A vasúttársaság a megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére hétfőn délutánra értekezletet hívott össze, amelyen a Balaton északi partját érintő járatcsökkentést tárgyalták. A portál értesülése szerint az NFM is mindvégig ragaszkodott a tavalyi nyári menetrendi kínálat megtartásához, de a ritkítás ellen felemelte a hangját a Közlekedéstudományi Intézet és a Balaton-fejlesztési Tanács is. Az értekezlet nyomán végül csak csekélyebb változtatást léptet életbe a vasúttársaság.

Az eredeti terv szerint Budapestről Balatonfüred felé a tavaly nyári hétköznaponkénti 17 vonat helyett már csak napi 10 szerelvény, a hétvégi napi 20 helyett 15 vonat indult volna. Ebből táncoltak vissza, s a most kiírt menetrend szerint hétköznap a tavalyi 17 észak-balatoni vonat helyett 13 vonat, hétvégén a tavalyi 20 helyett viszont 21 szerelvény indul majd. Három olyan, Füredről induló járat lesz, amelyről az utasoknak Székesfehérváron – az ott zajló átépítések miatt – át kell szállniuk a Pestre haladó vonatra.

A napi három átszállás kellemetlenségétől eltekintve sok mindenben végül jobb is lett a menetrend, mint tavaly. A Balatonfüreden túlra utazók számára megmaradt az összes tapolcai Kék hullám és Tekergő nevű gyorsvonat, sőt míg Tekergőből a tavaly hétköznapi 3 most 2-re csökkent, addig a hétvégi napi 4-ből most már 5 lesz.

A felújításoknak köszönhetően a déli partra is csökkent a menetidő. A tavaly naponta közlekedő 7 Balaton expresszből és 6 déli-parti vonaton felüli 5 hétköznapi mentesítő járatból csak 4 marad meg ugyan, de a hétvégi 8 mentesítőből most már 11 lesz, ráadásul közülük 5 korszerű Flirt vonat lesz – összegzi a változásokat a hvg.hu