Visszatér a TAP Budapestre

Forrás: turizmus.com

 2016. december 07. 14:30

December 7-én immár hivatalossá vált, amit szakmai körökben már régóta találgattak: jövő nyártól ismét jár a TAP Portugal Lisszabon-Budapest járata.

A gépek július elsejétől minden nap megteszik az utat a két főváros között, és egész évben közlekedni fognak.

A járatok pénteken és szombaton este 23.55-kor indulnak Lisszabonból és 4.25-kor szállnak le Budapesten, ahonnan reggel 5.50-kor indulnak vissza. A további napokon reggel 10.35-kor indulnak Lisszabonból és 15.05-kor szállnak le Budapesten, majd 15.50-kor fordulnak vissza.

A TAP idén januárban jelentett be, hogy áprilistól kivonul a magyar piacról, annak ellenére, hogy a budapesti járatok kimondottan jó telítettséggel közlekedtek. A döntés hátterében a légitársaság tulajdonosváltása állt, az Azul ugyanis más útvonalakra csoportosított át a gépeket.

 

Nyitás nem csak Budapesten

Szolnok Péter, a TAP Portugal hazai kereskedelmi vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi tulajdonosváltást követő reorganizáció elsősorban Észak-Amerika, Dél-Amerika és Portugália összekapcsolására irányult, ennek jegyében hét útvonalat zártak be, ám jövőre számos újat nyitnak. Június 10-én indul majd el a torontói járat (heti ötször), a napi Las Palmasba és Alicantéba, Stuttgartba heti kétszer, majd július elsején a budapesti mellett újranyílik a bukaresti összeköttetés, heti öt járattal. Budapestre ugyan jelenleg napi egy járat szerepel a menetrendben, de igény esetén egy további, szombat délutáni gép is elindítható - ehhez minden feltétel adott.

A budapesti járatok közül 5 (vasárnaptól csütörtökig) a portugál piac igényeire szabott menetrenddel közlekedik, a péntek és szombat este Lisszabonból induló, majd másnap hajnalba forduló járat viszont kimondottan a magyar utazók és utazásszervezők igényeit elégíti ki. A korai gépek ugyanis kiváló csatlakozást biztosítanak a transzatlanti, a marokkói és a spanyol célpontonk felé - és utóbbiak közül például Sevilla és Malaga kimondottan kedveltek a hazai piacon. Észak-Amerikába jövő nyáron heti 35 járat közlekedik (New Yorkban a JFK-re és a Newarkra, Bostonba, Miamiba, valamint Torontóba), míg Brazília 10 nagyvárosába (Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia, Fortaleza, Recife, Belo Horizonte, Salvador, Porto Alegre, Natal, Belém) hetente 69 alkalommal szállnak fel a gépek.

A TAP azonban Marokkóra is nagyon ráerősített: Casablancába heti 14, Marrakeshbe 10, Tangerbe 7 járatot kínál. És a belföldi közlekedés is megoldott a TAP-pal, hiszen a Lisszabon-Portó útvonalon óránként, Faróba naponta négyszer indulnak a gépek.

Mindehhez persze a flotta bővítése is szükséges: jövőre 7 új gép érkezik, a meglévő Airbusokat pedig folyamatosan szerelik fel az üzemanyag-fogyasztást optimalizáló sharkletekkel.

Összességében tehát 2017 júliusában az egy évvel korábbihoz képest a TAP menetrendjében 1176-tal több járat és 272 ezerrel több ülés található majd - összegezte Szolnok Péter, aki változatlan elérhetőségekkel, a CE Aviation kötelékében képviseli a portugál fuvarozót.

A Budapest Airport is csak átmenetinek gondolta a felfüggesztést, és nagyon örül, hogy ismét a magyar fővárosban köszöntheti a portugál légitársaságot, amely kiváló összeköttetéseket kínál - mondta Bogáts Balázs, a repülőtér járatfejlesztési vezetője. A szakember egyúttal elmondta: januárban indul a B utasmóló építése, amelynek fejlesztéséből minden típusú légitársaság profitálhat. És a repülőtér másik, az utasok szempontjából fontos beruházása, a 150 szobás ibis Styles hotel építése már zajlik, ez várhatón jövő év végén fogadja első vendégeit.

Joaquim Pimpao, az AICEP, a Portugál Kereskedelmi Hivatal magyarországi igazgatója is üdvözölte a visszatérést, és nagyon optimista a járat sikerét illetően, hiszen országa "nagyon divatba jött" és a turizmus a legdinamikusabban fejlődő ágazat. Portugália rengeteg látni- és felfedeznivalót tartogat a magyar turisták számára, ráadásul igen barátságos környezetben és árakon.