VISZ: a cafetéria közterheit nem emelni, hanem csökkenteni kellene

Forrás: turizmus.com

 2014. október 29. 18:08

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet a nemzetgazdasági miniszternek írt levélben világít rá a cafetéria rendszer közterheinek jelentős emelését tervező intézkedések káros hatásaira.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Dr. Varga Mihály Miniszter úr részére

 

Tisztelt Miniszter úr!

 

Megdöbbenéssel olvastuk, a 2015. évre tervezett cafetériát terhelő járulék megemelését.

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet tagjait, az ágazat 300 ezer munkavállalóját duplán sújtaná a tervezett emelés a következők miatt:

-          A hazai szállodákban tapasztalt vendégforgalom növekedésével, még csak most érték el a 2007. évi szintet, anélkül, hogy az árakban érvényesíteni tudták volna az utóbbi hét év infláció és költségnövekedését.

-          Nem véletlenül, mintegy 300 szálloda a bankok kezelésében van, a korszerűsítésre felvett, de bedőlt devizahitelek miatt.

-          A vendéglátásban is a magasabb adóterhek miatt kisebb lesz az Erzsébet utalványok felhasználható értéke, ugyanis a cafetériára szánt költségekbe a munkáltatók az adóterhelést is beszámítják, így a konkrétan felhasználható összeg a rendszer minden eleménél csökken.

-          A munkahelyi étkeztetés is többszörösen érintett, mind a munkavállalók, a szolgáltatók, a fogyasztók, mivel csökken a napi egyszeri meleg étkezés lehetősége az adótartalom növelése miatt.

-          A munkahelyi közösségi étkeztetésben dolgozó munkavállalók a nemzetgazdasági átlagkereset 50 százalékát kapják jövedelemként, elvárva tőlük, hogy az ételallergia, ételintolerancia minden veszélyétől óvják az étkezés igénybevevőit.

-          Miután az elmúlt hét év inflációját, költségemelkedését az ágazat nem tudta érvényesíteni, így az ágazatban dolgozók 47 százaléka minimálbérért dolgozik, és a nemzetgazdasági átlagkereset 60 százalékát kapja jövedelemként.

-          Ezen keresetért a vendégek kulturált, és szakmailag korrekt kiszolgálást, nyelvismeretet, jó megjelenést várnak el a nap 24 órájában, függetlenül, és nem figyelembe véve az ünnepnapok családösszetartó erejét, amiből ágazatunk munkavállalói soha nem részesülnek

-          A csökkenő bevételek ismét meggátolják a jövedelmek felzárkózását legalább a nemzetgazdasági átlaghoz.

-          A turizmusban, vendéglátásban a képzett fiatalokat, mint ismeretes szívesen foglalkoztatják az Európai Unió országaiban, különös tekintettel a Quafication Skills Passport, azaz készségútlevél működésére, amely biztosítja a képesítések és készségek teljes elfogadását, és így a jobb jövedelem megszerzését hazánkon kívül. Amennyiben nem sikerül rövid időn belül elérni a nemzetgazdasági átlagkeresetet ebben az ágazatban, elveszítjük a jó szakembereket, s ez kedvezőtlenül befolyásolja az ágazat versenyképességét a velünk, konkurens országokkal szemben.

-          300 ezer ágazati munkavállaló és családtagja, de az összes magyar munkavállaló, valamint százezer vállalkozás érdekében kérjük a béren kívüli juttatások adóterhe emelésének tervezetét törölni a 2015. évi adótörvények javaslatából.

Reméljük indokaink meggyőzőek, és nem emelik a cafetériát terhelő járulékokat, sőt a járulék csökkentésével további kereslet növekedés lenne elérhető az ágazat multiplikátor hatása révén, amely más csatornákon biztosítaná az elérendő adóbevételt.

 

Baráti üdvözlettel:

Budapest, 2014-10-29

Dr. Várnai Zsuzsanna

Ügyvezető elnök