Vizsgálják a karácsonyi vásárokat

Forrás: MTI

 2014. december 19. 13:39

Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök, egy évvel korábban az az arány még 42 százalék volt.

November utolsó hetétől szerdáig a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi ellenőrei 628 ellenőrzést végeztek, ezek közül 241 esetben találtak valamilyen hiányosságot – írja az MTI. Az ellenőrök 584 próbavásárlást végeztek, elsősorban nagy áruházak élelmiszer üzleteiben. Bírságot is többnyire csak a nagyobb boltokban szabtak ki, a kisebb üzleteket a szabályos működésre kötelezték, illetve figyelmeztették. Az ellenőrzés kiterjedt a játékboltokra, az elektronikai üzletekre, a fenyőfaárusokra és a piacokra is.

A leggyakoribb probléma az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, márpedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az egymást helyettesítő termékeket. Több esetben előfordult az is, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesítette. A feltárt többletfizetés összesen 15 ezer forintot tett ki, egy-egy esetre alig 200 forint jutott.

A fenyőfaárusok 10 százalékánál találtak hiányosságot, vagy az ár feltüntetése, vagy a hiteles mérőeszköz hiányzott.

Idén is ellenőrizték a fényfüzéreket. A hatóság laboratóriumába 32 mintát szállítottak be, ezekből 26-ot már megvizsgáltak, amelyek közül 22 nem felelt meg az előírásoknak. A rossz minőségű termékeket a piacokon alkalmai árusok, illetve távol-keleti áruházak hozzák forgalomba.

Az ellenőrzések egészen karácsonyig folytatódnak. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a webáruházak elleni panaszokat fogják vizsgálni. Szilveszter előtt a pirotechnikai eszközöket ellenőrzik – olvasható az MTI beszámolójában.