Zikaláz: szükségállapot Floridában, tájékoztató a Brazíliába készülőknek

Forrás: turizmus.com

 2016. február 04. 12:25

Florida kormányzója szerdán rendkívüli egészségügyi szükségállapotot hirdetett a déli szövetségi állam négy megyéjében, ahol felbukkant a zikavírus. A magyar külügy a Brazíliába készülők számára külön tájékoztatást adott közre.

Eddig kilenc ember betegedett meg zikalázban, az egészségügyi szakemberek azonban úgy gondolják, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban fertőződött meg. Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik. A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt), még nem regisztráltak olyan, zikalázban megbetegedett személyt, aki embertársától kapta volna el a kórt.

 

A külügy a Brazíliába készülőket tájékoztatja

A zikavírussal kapcsolatos brazíliai helyzetről tett közzé tájékoztatót az országba készülő magyar állampolgárok számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön a honlapján.

Brazília a legfertőzöttebb ország zikavírussal


A figyelmeztetésben azt írták: a brazil kormány a zikavírus okozta fertőzések számának visszaszorítására az érintett tárcák vezetésével ezen a héten országos intézkedéscsomagot fogadott el. Elnöki rendelettel megváltoztatták a magánterületre vonatkozó jogszabályok azon részét, amely az elhagyott ingatlanok közegészségügyi ellenőrzését korlátozta. Nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfaj élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése, már nemcsak a hadsereg és az egészségügyi szervek, hanem a lakossággal kapcsolatban álló intézmények, például a posta bevonásával is.

A kedden közzétett adatok szerint az országban továbbra is 3670 zikavírusgyanús mikrokefáliás esetet vizsgálnak, és addig 404 ilyen megbetegedést igazoltak újszülötteknél, ami csaknem 50 százalékos növekedés a január 23-ig igazolt 270 esethez képest.

A brazil média közölte, hogy a zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális vészhelyzetet hirdetett és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió zikavírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, a második Bolívia 13 800 esettel ugyanebben az időszakban.

Brazília felvette a kapcsolatot az amerikai egészségügyi szervekkel, hogy közös kutatással próbálják kidolgozni a zikavírus elleni védőoltást és egyeztessék a vírus terjedése elleni tevékenységet.

A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a zikavírus a megfertőzötteknél 80 százalékban nem okoz határozott klinikai tüneteket. A megbetegedés jellemzője az enyhe fejfájás, az alacsony láz, az izomfájdalom, a bőrön megjelenő vörös foltok, a szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A megbetegedés általában enyhe lefolyású és 3-7 nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésekor a Dengue-láz kezelése esetén alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.