Az Eurovízió fontos tényezője egy ország turisztikai vonzerejének

Forrás: turizmus.com

 2015. január 27. 16:29

Jelentős mértékű országimázs növelő erővel bír, ha egy ország megrendezheti az eurovíziós dalversenyt.

Ezt igyekeznek kihasználni az osztrák szakemberek is. Amint arról Nikolaus Gräser, a Wien Turizmus közép- és kelet-európai menedzsere beszámolt, most még vannak üres szállodaszobák az esemény idejére, ám ahogy közeledünk a döntő felé, úgy ezek száma egyre kevesebb lesz.

A pünkösdi hétvége és több nagy jelentőségű kulturális rendezvény miatt – mint a Wiener Festwochen megnyitója vagy a Life Ball – a május hagyományosan az egyik legerősebb hónapnak számít a bécsi szobafoglalások szempontjából. Az osztrák gazdasági kamara becslései és a hasonló rendezvénynek helyt adó koppenhágai adatok alapján mintegy 50 ezer plusz vendégéjszakával számolnak, amelyek az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetőek.

 

.Az Eurovíziós Dalfesztivál a maga 195 milliós televíziós nézettségével világszerte hihetetlen PR-értékkel bír, (a verseny egyébként nemcsak Európában látható) amelyet érdemes okosan kihasználni. Bécset hagyományosan a magas szintű kultúrával, a gyönyörű birodalmi épületekkel és a kiforrott gasztronómiai kultúrával azonosítják. A városban mindenhol találunk példát a birodalmi és a kortárs összekapcsolására – tette hozzá Nikolaus Gräser.

Az Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatos kommunikációban is ezek a kortárs aspektusok állnak a középpontban. Bécset a zene, a kultúra és a kortárs életstílus toleráns metropoliszaként szeretnénk pozícionálni a popzene legnagyobb európai rendezvénye idején is – utalt rá a szakember.

A 2015-ös Eurovízós Dalfesztivál hivatalos megnyitóját május 17-én tartják a Bécsi Városházán, és ettől a naptól kezdve várja a rendezvény rajongóit a Rathausplatz-on felállított Eurovision Village is, ahol a különböző nemzetek együtt szurkolhatnak nagy kedvenceiknek. Családi programok, DJ-k és a dalfesztivál résztvevőinek fellépései segítik majd elütni a döntőig hátralévő napokat. A 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntője 2015. május 23-án lesz, amelyet élőben közvetít az ORF.

Csaknem 1.300 cölöpből épül majd fel a Wiener Stadthalle színpadát körülölelő gigantikus szem, amely megalkotóik szerint arra utal, hogy a legkülönbözőbb országokból származó, a legkülönbözőbb kulturális gyökerekkel rendelkező emberek szeme előtt egy közös vízió elevenedik meg. Ráadásul a portálként funkcionáló szem hidat képez a kontinens legtávolabbi pontjairól érkező előadók és a nézők között – így kapcsolódva a 60. Eurovíziós Dalfesztivál mottójához, a „Building Bridges"-hez.