Borkaland Szekszárdon – hamarosan nyit a Garay Élménypince

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. július 14. 16:43

Az utolsó simításokat végzik a szekszárdi Garay ÉlményPincében, amely 2014. augusztus 1-jétől várja a látogatókat. Több mint kiállítás, több mint pince – jellemzik a beruházók az új, interaktív bemutatót, amelynek minden részlete a borkultúráról szól.

Aki arról álmodozik, hogy képzett sommelier-ek hasonlóan felismerje a borokban rejlő egyedi illatokat, vagy szakértően értékelje az egyes tételeket, Szekszárdon, a történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, a 780 négyzetméteren létrehozott interaktív kiállításon hasznos ismeretekre tehet szert. Illatkapszulák, gasztrokerék, egyedi borértékelés – és persze borkóstolás várják itt hamarosan a borbarátokat.

 

A speciális illatkapszulák segítenek érzékelni a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat lesz az érzett aroma (lehet az akár a gyümölcsösségre utaló finom illat, vagy akár egy jellegzetes borhiba) beazonosítása, amihez egy információs tábla is segítséget nyújt. Mivel pedig a pince üzemeltetői az illatokat folyamatosan változtatják, egy-egy újabb látogatás alkalmával más-más mintákkal találkozhatunk.

Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a Garay ÉlményPince gasztrokereke – ennek segítségével kiderül, hogy melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik a legjobban. És a pince a digitális technikát sem nélkülözheti: a több helyszínen is megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között – felfedezhetik ily módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhatnak akár egy bárki számára használható borbíráló programot is.

Ízelítő a kiállítás témáiból:

-      Rituálék, formaságok a borkóstoláshoz kapcsolódóan

-      A terroir

-      Borsor

-      A borkóstolás szabályai

-      Bor és csokoládé

-      Tömegborok

-      Trendek, divatok

-      Kézműves borászatok

-      A fröccs

-      A bor élettani hatásai

-      A bor ára és gyűjtése

-      Borhibák és borbetegségek

-      Hazai borszőlőfajták és fajtajellegzetességek

-      Hagyományos pincék és a jövő borászai

-      Főzés borral - ízharmóniák

 

Az élménypince látogatására előzetes bejelentkezés alapján, csoportosan van lehetőség. A kiállítás audioguide-ok segítségével önállóan járható végig, de vezetést is igényelhetnek a betérők. Külföldi csoportok számára angol és német nyelvű idegenvezetést tudnak biztosítani.

További információ: http://garaypince.hu