Innováció

Időkapszulát találtak a Budapesti Gazdasági Egyetem épületében

Hogy nyomot hagyjanak az utókornak, egy 1934-es iskolai évkönyv lapjára előbb felírták a neveiket, majd a papírlapot befalazták a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai neoreneszánsz épületébe azok a kőművesek, akik 1959-ben az épület felújítását végezték.

Forrás: turizmus.com | 2016. augusztus 15. hétfő 15:57 nyomtatás

Az „időkapszula"idén nyáron, egy újabb felújítás során került elő, a BGE pedig a Facebook-kampányt indított a mesteremberek felkutatására – sikerrel.

 

Az 1876-ban épült, eredetileg is iskolaépületnek szánt, impozáns Markó utcai neoreneszánsz épületének felújítását végzi a Budapesti Gazdasági Egyetem idén nyáron. A kivitelezést végző szakemberek a felújítás során a könyvtár egyik ablakkeretének kiemelésekor figyeltek fel egy befalazott papírlapra. A rendkívül jó állapotban fennmaradt, egy 1934-es évkönyvből származó lapra az épület tatarozását végző kőművesek írták fel nevüket, emléket hagyva az utókornak: „Ezen épület tatarozását végezték 1959 VI hó. Tóth Miklós, Szabó József, Zsebeházi Jenő, Ruttner Ferenc kőművesek."

A BGE Facebook-oldalán osztotta meg az időkapszula történetét és kérte követőit, segítsék megtalálni a felújítást végző kőműveseket vagy családjukat. Egyikük rokonai jelentkeztek is. Először Zsebeházi Jenő unokája, majd az édesapja kézírását felismerő lánya vette fel a kapcsolatot az Egyetemmel. Hamar kiderült, hogy a véletlenek összjátékának köszönhetően az unoka a BGE Külkereskedelmi Karán szerzett másoddiplomát, és jelenleg a Markó utcai épületben található BGE Nyelvvizsgaközpont munkáját is segíti.

A BGE továbbra is várja az időkapszulán szereplő kőművesek vagy rokonaik jelentkezését a kommunikacio@uni-bge.hu e-mail címen, valamint azokét, akik szívesen megosztanák az épület történetével kapcsolatos dokumentumaikat, relikviáikat, személyes történeteiket.


Megosztás:

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. A hozzászóláshoz