Térplasztikát helyeznek el látássérülteknek Kaposvár főterén

Forrás: MTI

 2016. február 25. 14:49

Térplasztika készül látássérülteknek Kaposvár főteréről, a bronz alkotást a városháza mellett helyezik el júniusban.

A somogyi megyeszékhely közgyűlése által csütörtökön támogatott előterjesztés szerint a terepasztalhoz hasonló, Braille-írással ellátott térplasztikával a város egy újabb, turisztikai látványosságként szolgáló köztéri alkotással gazdagodik, amely segít a látássérülteknek, hogy el tudják képzelni a város Kossuth terét.

A plasztika készítésének 8 millió forintos költségét az önkormányzat és a Kaposvári Rotary Klub fele-fele arányban fizeti, felavatására június 10-én, a szecesszió világnapján kerül sor.
A Magyarország legszebb főterei között számon tartott kaposvári Kossuth tér a 19. század második felében, a 20. század első évtizedeiben nyerte el mai formáját. Épületei nagy része eklektikus stílusúak vagy a szecesszió jegyeit viselik magukon.

A teret 2003-ban felújították, a rekonstrukció keretében azt díszburkolatokkal, díszes kandeláberekkel, padokkal, szökőkút-kompozícióval látták el és lezárták a járműforgalom elől.

A főtéren olyan látnivalók találhatóak, mint a városháza, a Nagyboldogasszony Székesegyház, a Mária-oszlop, Nepomuki Szent János és Kossuth Lajos szobra és a volt Erzsébet szálló épülete.