Újabb állomások a sajtúton

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 28. 18:35

Egyre több vidékre költöző család szeret bele a sajtkészítésbe, a kecskék és juhok tartásába –és a vendégfogadásba. Óbarok-Nagyegyházán, a Hangistállóban, hat kézműves sajtüzem mutatkozott be, többségük látogatókat is szívesen lát, és interaktívan megismerteti őket a sajtkészítés titkaival.

Ribli Ilona csellóművész és párja, Kolozsvári Mihály pár éve a Batthyányi grófok egykori birtokán, egy régi istállóból varázsolt nívós koncerttermet, amelyet ma a vidék MÜPÁ-jának is neveznek. Ezúttal a környék sajtkészítői érkeztek ide, készülve már az október 3-4-i, versennyel egybekötött Sajtmustrára.

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója izgalmas tudományos előadásában arról beszélt, mennyire érződik a tejen és a belőle készült termékeken, hogy milyen – kísérleti célra ültetett - gyógynövényes legelőn lakmározott előtte a tehén?
Vannak olyan üzemek, ahol már nem foglalkoznak állattartással is, ilyen például az André, ahonnan a Gundeltől a Gerbeaud-ig küldenek alapanyagot a finom fogások elkészítéséhez, és olyan is, ahol több mint 100 kecskét és más állatot is el kell látni, amellett, hogy többféle ízesítésű sajtot készítenek, sőt, családokat, diákcsoportokat, vállalati csapatokat is fogadnak.

 

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy a sajt, a bor és a muzsika kitűnően kiegészíti egymást, és nagyszerű családi programnak ígérkeznek e rövidebb, tartalmas, belföldi kirándulások. Egyre többen keresik fel a kis üzemek honlapjait, és jelentkeznek be látogatásra.

Az első nagyegyházi Sajtmustrának élénk sikere volt, az október 3-4-i hétvégén még több látogatóra számítanak. A Kis- Közép- Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, a Völgy Vidék Közösség, a Bicskei Mezőgazdasági. Zrt, valamint a Hangistálló Nonprofit Kft. rendezvényén kóstolni és vásárolni is lehet, no meg vajat köpülni és sajtot főzni is.

A házigazdák elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egyik megállójának adnak helyet. A rendezvényen adják majd át a régi, megújult Sajtpincét is.

A szakmai programok is nívósak: előadások, konferenciák követik egymást, majd következik a verseny.

Ribli Ilona és Kolozsvári Mihály most is hitelből bővítik portájukat, modern, összkomfortos szobákkal bővítve a hajdani istállót, hogy meg is lehessen majd pihenni itt.