A Wizz Air-nek képeznek pilótákat novembertől Nyíregyházán

Forrás: MTI

 2015. október 05. 18:15

Novembertől Wizz Air-pilóták képzése indul Nyíregyházán - jelentették be a képzésben résztvevő cég és a város vezetői sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen hétfőn.

Horváth Péter, a nyíregyházi Tréner Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az oktatást a cég két holland konzorciumi partnerével együtt nyerte el a légitársaság tenderén.

A magyar, valamint a két hollandiai vállalkozás, a Martinair Flight Academy (MFA) és a Flight Simulation Company )FSC) az idén alakította meg nyíregyházi székhellyel a tender-győztes Central European Flight Academy Kft.-t (CEFA).

A cégvezető tájékoztatása szerint a Kelet-Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő légitársaságának számító Wizz Air a légiközlekedés fellendülésének eredményeként döntött saját pilóta-kadétképzés létrehozásáról. A társaság egy meghívásos pályázatot hirdetett az oktatás végzésére, amelyre több mint 15 világszerte ismert akadémiát hívott meg, Magyarországról egyedül a Tréner Kft.-t.

Horváth Péter hozzátette, hogy a Tréner Kft. a Nyíregyházi Főiskolával együttműködve 1992 óta képez hivatásos pilótákat. A képzés még korábbra, 1968-ra nyúlik vissza, azóta napjainkig több mint 650 hivatásos pilótát képeztek ki a Nyíregyházi Repülőtéren. Az ott tanult pilóták elismert szakembereknek számítanak a legtöbb légitársaságnál, köztük a Wizz Air-nél is - emelte ki az igazgató.

A meghívásos tender második fordulóján a Tréner Kft. a két holland céggel konzorciumot alkotva indult, s a három cég által létrehozott Central European Flight Academy Kft. nyerte el a képzési feladatok ellátását.

A partner Martinair Flight Academy a KLM holland légitársaság leányvállalata, míg a Flight Simulation Company úgynevezett típus pilótaképzést végez a nagy légitársaságoknak. A tizenkét Full Flight szimulátorral rendelkező cég jelenleg is szerződött partnere a Wizz Air-nek, a budapesti Airbus 320-as szimulátort is üzemelteti.

A Nyíregyházán induló képzés 23 hónapig tart, abból 21 hónapot töltenek a szabolcsi nagyvárosban a növendékek. A város repülőtere, amely önkormányzati tulajdonban van és a helyi főiskola biztosítja a hátteret az oktatáshoz. A szimulátoros típusképzés pedig két hónapig Amszterdamban lesz, a Flight Simulation Company-nál.

A sikeres vizsga után a jelöltek a Wizz Air-nél azonnal elsőtisztként kezdhetnek majd dolgozni, majd többfordulós felvételi eljárás során választják majd ki azt a tizenkét végzőst, akik a légitársaság pilótái lesznek.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tender elnyerése nagy elismerést jelent a nyírségi pilótaképzésnek. S a város önkormányzata a tulajdonában lévő repülőtérrel minden tárgyi feltételt megteremt a képzéshez, amely remélhetőleg később további kurzusok indítását is eredményezheti.