Ingyen wifi internet egyre több állomáson

Forrás: turizmus.com

 2014. augusztus 22. 10:36

Egyre többen, átlagosan naponta kétezren veszik igénybe a MÁV állomásokon elérhető wifi szolgáltatást, és a felhasználók akár 6-7 Gbyte adatforgalmat is lebonyolítanak 24 óra alatt. Jelenleg hat állomáson lehet ingyenesen internetezni, de hamarosan Szegeden és Miskolcon is bevezetik a szolgáltatást.

Már a Szegedi Ifjúsági Napok kezdetére, azaz augusztus 27-re befejezik a szakemberek az állomási wifi kiépítését a szegedi vasútállomáson. Miskolcon decemberre készülhet el a működéshez szükséges hálózat kiépítése, Pécsen pedig a jövő évben, az új állomási főépület átadását követően lesz elérhető a wifi. Elégedetten használják az utasok a már működő szolgáltatást, jelenleg Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar mellett Zamárdiban, Keszthelyen és Debrecenben lehet díjmentesen netezni az állomáson.

A statisztikák szerint népszerű a felhasználók körében a menetrendi információkat tartalmazó elvira.mav-start.hu oldal, a leggyakrabban azonban a közösségi oldalakat és alkalmazásokat (Facebook, Instagram, Viber) nyitják meg az utasok. Sűrűn látogatottak a hírportálok és az aukciós oldalak is, és a látogatók több mint fele Android rendszerrel csatlakozik a hálózathoz.

Idén áprilisban indította el ingyenes állomási wifi internet szolgáltatását a MÁV, akkor öt helyen lehetett díjmentesen böngészni a világhálón. Zamárdiban a Balaton Sound fesztiválra készült el a hálózat kiépítése július közepén. Fejlesztések nem csak új állomások bekapcsolásával történnek, hiszen a szükséges építészeti engedélyezést követően, még a nyár folyamán bővítik további négy csatlakozási pont kiépítésével a lefedettséget a Keleti pályaudvaron.

Az állomási wifi kiépítésével párhuzamosan egyre több vasúti kocsiban is biztosít ingyenes internet-elérést a vasúttársaság, már több mint 700 kocsit szerelt fel a MÁV-START wifi routerrel.