Keserves lesz nyáron eljutni a Balaton északi partjára

Forrás: turizmus.com

 2016. június 08. 20:06

Hétköznap közel felével, míg hétvégén negyedével kevesebb vonat indul majd Budapestről Balatonfüredre, mint tavaly – írta meg a hvg.hu. A MÁV-Start szerint téves közvetkeztetésekre adhat okot, hogy a végleges nyári menetrend feltöltése még folyamatban van a honlapján.

A portálon kedden megjelent írás szerint az idei nyári menetrendben a főváros felé induló északi parti járatok számát drasztikusan csökkentik: míg tavaly napi 7 gyorsvonat és 7 sebesvonat, plusz hétköznap 3, hétvégén 6 mentesítő járat indult Budapestről Balatonfüred felé, a június 18-án életbe lépő idei nyári menetrendben hétköznap a tavalyi 17 vonatból már csak 10 vonat marad meg, hétvégén pedig a tavalyi 20-ból idén csak 15 közlekedik majd.

A kieső szerelvények idén elindulnak majd ugyan Balatonfüredről, de vissza is fordulnak Székesfehérváron, vagyis ott kell majd átszállniuk másik vonatra a Balaton felől érkezőknek, hogy eljussanak a Déli pályaudvarra.

Fotó: MTI/Jászai Csaba


A hvg.hu úgy tudja, minderre azért van szükség, mert az esztergomi vonal villamosítása nem készült el, ezért a MÁV rendelkezésére álló 31 darab korszerű Desiro motorvonatból 18-ra az északi part helyett az esztergomi vonalon van szükség. Elvileg az Esztergom felé nem használt maradék 13 Desiro is el tudná látni a balatoni feladatot, csakhogy lap forrásai szerint a nem kielégítő karbantartás miatt egy átlagos napon a 31-ből 25-nél több ritkán üzemképes. A MÁV-Start dízelüzemű járműparkjából egyedül ez a 31 (vagy tehát inkább 25) jármű képes a 120 km/h-s sebességre, ezért a Balaton felé az sem megoldás, hogy a vonatok egy részét más szerelvények adják, mert azok nem tudnák tartani a kiírt menetrendet.

A pontos menetrend még nem derült ki, az Elvira.hu oldalon egyelőre azt a tájékoztatást jelentette meg a vasúttársaság, hogy "a 2016. évi nyári menetrendi időszakban – 2016. június 18-tól 2016. augusztus 28-ig – Székesfehérvár állomás átépítése miatt a Balatont érintő vasútvonalakon vágányzári menetrend lesz érvényben".

A MÁV-Start szerdán közleményben reagált, e szerint a teljes és végleges nyári menetrend várhatóan június 10-étől tekinthető meg honlapján. A június 18-tól augusztus 28-ig érvényes nyári menetrendet folyamatosan töltik fel az internetes menetrendi keresőjébe, a honlapon jelenleg olvasható menetrend téves következtetésekre adhat okot – írták.

A vasúttársaság a tervek szerint június 14-én sajtótájékoztatón mutatja be részletesen az újdonságokat és a változásokat – jelezték.