Kolozsvárra költözteti marosvásárhelyi járatait a Wizz Air

Forrás: MTI

 2016. november 18. 18:50

Hivatalosan egyelőre csak két hétre, november végéig, de a helyi sajtó szerint ennél hosszabb ideig is maradhat Kolozsváron a Wizz Air.

A Wizz Air november 18–30. között a kolozsvári repülőtérről (CLJ) működteti marosvásárhelyi járatait, a foglalással rendelkező utasoknak pedig felajánlják a jegyár megtérítését, és a foglalás ingyenes átütemezését is.

Az érintett utasok számára a légitársaság biztosítja az ingyenes átszállítást Kolozsvár és Marosvásárhely között: a buszok a repülő indulása előtt 4,5 órával indulnak Marosvásárhelyről, illetve a leszállás után egy órával Kolozsvárról. Akik maguk oldják meg a transzfert, azok "elfogadható" mértékű költségtérítést igényelhetnek. A társaság kifejezte reményét, hogy mielőbb visszatérhet az eredeti menetrendhez.

Az intézkedést a kifutópálya állapota indokolta. A Transilvania repülőtet a Maros megyei tanács üzemelteti. Az önkormányzat csütörtökön jelentette be, hogy önerőből is elvégzi a szükséges 77 millió lejes (5,4 milliárd forintos) fejlesztést. Mivel a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére a román kormány által elfogadott infrastrukturális fejlesztési stratégia szerint 2022-ig nem használható fel uniós támogatás, a kifutópályát tíz éves lejáratú bankhitelből akarják felújítani. Az önkormányzat szerint a Wizz Air döntése nem jelenti azt, hogy bezár a Transilvania repülőtér, de a Wizz Air heti 22 járatán kívül az utóbbi időben más légitársaság nem indított onnan járatokat.

A Kolozsváron megjelenő Krónika című lap csütörtökön arról cikkezett, hogy – a teljes Székelyföldet kiszolgáló – marosvásárhelyi repülőtérről akár sokkal hosszabb időre is elköltözhet a Wizz Air, mivel a korszerűsítés időigényes feladat.