Merényletek Párizsban - Katonákat vezényel Belgium a brüsszeli reptérre

Forrás: MTI

 2015. november 17. 15:01

Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, s ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.

Brüsszel kulcsintézményeit a januárban, a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadást követően végrehajtott, főleg Verviers-re összpontosító terrorelhárító akció óta katonák őrzik. A terrorkészültséget Belgiumban négy szintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy "lehetséges és valószínű", hogy terrortámadás éri az országot.

A miniszterelnök szóvivője jelezte: országszerte fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét. Ezzel párhuzamosan a kedd estére tervezett Belgium-Spanyolország labdarúgó mérkőzést is lemondták, amelyet a Baldvin királyról elnevezett heyseli stadionban játszottak volna, a fővárosban, a várakozások szerint 50 ezer néző előtt.
A belga nagyvárosokban eddig 220 fegyveres katona őrizte a legfontosabb intézményeket, vagy az olyan létesítményeket, amelyek terrortámadás célpontjai lehetnek. Az utcákra vezényelt katonák számát most 300-ra emeli a kormány. Ezt tovább növelhetik 520 főre, ha a helyzet úgy kívánja.