Parkoló-bővítés a Budapest Airporton

Forrás: turizmus.com

 2016. június 22. 13:36

Az egyre nagyobb várható nyári forgalomra tekintettel újabb parkolóhelyeket adott át az autósoknak a Budapest Airport. Az érdeklődés akkora, hogy a magyar csapat EB csoportmérkőzései alatt helyenként előfordult: ideiglenes parkolóhelyeket kellett megnyitni az autósok számára a repülőtéren.

A hétvégén már az autósok birtokba is vehették az új parkolóhelyeket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Holiday és Holiday Plus nevű parkolóiban. Az elmúlt hetekben megfeszített tempóban dolgoztak az új aszfaltozott parkolók kialakításán, így a hétvége óta a Holiday Plus  parkolóban (a 2A Terminál felőli oldalon) újabb 126 parkolóhely, míg a Holiday Parkolóban (a 2B Terminálhoz közelebb) 172 új hely várja az autósokat. Az idei évben a nyári utazási szezon csúcsidőszakára a Budapest Airport összesen ezer új parkolóhelyet ad át, ami 40 %-os kapacitásnövekedést jelent. Az összesen mintegy 620 millió forintos (2 millió eurós) beruházás részeként július végére elkészülnek a parkolókból a terminálokhoz vezető fedett sétálófolyosók is, amik védenek az időjárás viszontagságai, az erős napsütés vagy éppen az eső ellen.

A Budapest Airport úgy alakította ki parkolási rendszerét, hogy növelje a rendelkezésre álló helyek rugalmas elosztását és biztonságosabbá tegye a forgalmat, különösen a terminálokhoz legközelebb eső járdák környékén. Így a legdrágább a Premium Parking, amely az induló- és érkező oldalon a terminál közvetlen közelében fekvő járdákat jelenti. Ezeket – sok más európai repülőtérhez hasonlóan – valójában csak az utasok ki- és beszállítására jelölték ki. A Terminal Parking (a 2. Terminál előtt középen) egy-két órás várakozásra szolgál. A Business Parkingból buszjárat viszi az utasokat a terminálhoz. A Holiday Plus és a Holiday Parkingot pedig úgy árazták be, hogy egy egyhetes nyaralást figyelembe véve olcsóbb legyen, mint egy oda-vissza utazás taxival a városból a repülőtérre, vagyis megérje a nyaralás idejére a repülőtéren hagyni a kocsit.

Valamennyi parkolót rendszámfelismeréssel és CCTV-kamerákkal szerelték fel, és az eddigi tapasztalatok alapján a ferihegyi parkoló számít az egyik legbiztonságosabbnak Budapesten. Az extra szolgáltatásokat – hasonlóan a diszkont légitársaságok foglalási rendszeréhez – a Budapest Airport honlapján keresztül, on-line is ki lehet választani.