Vendégfuvarozók kontra közterület-felügyelők

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. június 24. 11:52

A budapesti szállodák többségét körülményes megközelíteni, ami kezelhető, ha a vendéget vagy árut szállító járművek sofőrjei kellően türelmesek és rutinosak. Az már kevésbé elfogadható, hogy a vendégek színvonalas ki- és beszállítása sok helyütt a szabálysértési eljárás kockázatával jár.

Az Airportshuttle.hu Zrt. igazgatója, Antal Mihály legutóbb a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének vacsoráján kényszerült magyarázkodni az AirportShuttle-Minibusz „udvariatlan” gépkocsivezetői miatt, akiknek újabban minden okuk megvan rá, hogy ne menjenek be a vendégért a recepcióra.

 

Megközelíthetetlen belvárosi hotelek

A cég 1991 óta szállít utasokat a reptér és a budapesti szállodák között, és egészen 2012 végéig nem volt problémájuk az utasok minőségi ki- és beszállításával. Ez azóta megváltozott, mivel a közlekedésrendészet feladatait felvállaló közterület-felügyelők sorra bírságolják a szállodák előtt megálló minibuszokat – vázolja a körülményeket Antal Mihály.

Az intézkedés leggyakoribb indoka Antal Mihály tájékoztatása szerint, hogy a felügyelők egyoldalúan értelmezik a „Várakozni tilos” tábla mellett történő megállás KRESZ-ben definiált fogalmát, amely szerint a „járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig” lehet megállni. A minibusz-szolgáltató álláspontja szerint, ha a személyszállító jármű sofőrje az utasokat a hotelbe be- vagy kikíséri, az a be- és kiszállás művelet része.

Vannak olyan hotelek, például a City Ring, az Eurostars vagy a City Mátyás, amelyek környékén még megállni sem lehet, holott a józan ész megkívánná, hogy az ilyen szállodáknál kötelezően ki legyen jelölve egy megállásra engedélyezett szakasz. A forgalom elől elzárt területeken, sétálóutcákban lévő szállodák – pl. City Pilvax, Promenade, Estilo – esetében pedig dedikált utasfelvételi pontokra lenne szükség. Ilyenek a szállodákkal történt egyeztetések alapján most is léteznek, de például az egyiket a Fővám térről át kellett tenniük egy zsákutcába, ugyanis a járőrök egy hét alatt a szolgáltató kilenc autóját jelentették fel.

 

Mivel az AirportShuttle minibuszai rendszeresen megjelennek a szállodák előtt, és a sofőrök az esetleges helyszíni intézkedés meggyorsítása érdekében együttműködőek – bár a felügyelők, ha lehet, kerülik velük a személyes konfrontációt –, Antal Mihály gyanítja, hogy könnyű prédának számítanak, ezért gyakorlatilag utaznak rájuk. Ráadásul mire a feljelentések papírra kerülnek, egy részük rejtélyes módon átalakul, például utólag belekerül a „tiltott helyen várakozott” és a „gépkocsivezető távollétében” kitétel, miközben például a helyszínen készült fotón a sofőr jól felismerhető. Antal Mihály szerint tíz ügyből kilenc a nyilvánvaló bizonyítékok miatt nem állja meg a helyét, ezért már az elején el is tűnik a süllyesztőben. A sofőrök az AirportShuttle utasítása értelmében nem vehetnek át helyszínbírságról szóló csekket, mivel a tapasztalat szerint a támadásokat akkor tudják kivédeni, ha az adott ügy a szabálysértési eljárás során előbb-utóbb hozzáértő kezekbe kerül, és az ügyet lezárják. Mindenesetre beszédes, hogy az elmúlt másfél évben 37 esetből csak egyetlenegyszer kellett bírságot fizetniük.

 

A vendégek sem ússzák meg

Az Apáczai Csere János utcában található Zenit Budapest Palace Hotel portájáról nem mindig lehet látni, hogy odaállt egy autó, ezért az lenne a célszerű, ha a sofőr jönne be a recepcióra a vendégért, amit azonban nem tehet meg, mivel a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrzik azt a részt, és sajnos az öt perc türelmi időt sem várják ki, máris fotóznak – mondja Szögi Péter, a szálloda igazgatója.

De nemcsak az AirportShuttle gépkocsivezetőit és a taxikat bírságolják meg, hanem az autóval érkező vendégeket is, ha azok kitennék a recepción a csomagjukat, mielőtt leparkolnak. El lehet képzelni, milyen jól indul az ilyen vendégek budapesti tartózkodása. Az élelmiszer- és egyéb beszállítók is küzdenek azzal a problémával, hogy kevés idejük van a kirakodásra, ezt sokszor úgy oldják meg, hogy a személyzeti bejáróhoz állnak vészvillogóval.

A „Várakozni tilos” tábla alá ennek a szállodának sem engedélyezték a „Kivéve hotel” feliratot.

 


 

Jogszabály a gátja

Az érvényben lévő szabályozás értelmében a szállodák nem tartoznak bele a kizárólagos használatú várakozóhelyek kedvezményezetti körébe – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ a Turizmus Panorámát –, ezért a BKK nem járulhat hozzá olyan „Várakozni tilos” jelzőtáblák kihelyezéséhez, amelyek alatt „Kivéve szálloda” vagy „Kivéve hotel” kiegészítő tábla szerepel. Ahol mégis látni ilyen kiegészítő táblát közterületen, ott a hotel önhatalmúlag tette ki, és eltávolítására felszólítják – közölte a BKK.

 


 

Ahány kerület, annyi felügyelet

A 23 kerület, plusz a főváros közterület-felügyeleti szervei az esetleges jó szándék ellenére sem képesek elérni, hogy saját munkatársaik ne a repülőtérre igyekvő turistákra váró minibuszokkal szemben demonstrálják „rendteremtő” hatalmukat.

Antal Mihály 2013 őszén megbeszélést kezdeményezett a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI – korábban Fővárosi Közterület-felügyelet) azóta nyugdíjba vonult illetékesével annak érdekében, találjanak megoldást arra, hogy a budapesti hotelekben lakó vendégeket szabályosan, biztonságosan ki lehessen szolgálni. Javaslata az volt, közösen készítsenek egy felmérést, akár hotelenként megjelölve, hogy a forgalmi rend mely módosításai vezethetnek eredményre az adott környékeken, és azt juttassák el azokhoz a fórumokhoz – önkormányzati, illetve parlamenti bizottságok –, ahol megoldást tudnak találni rá. Akkor azt az ígéretet kapta, a következő vezetőségi értekezleten előterjesztik a javaslatot, ám ez vélhetően – mivel az ügyben információink szerint sem írásos feljegyzés nem született, sem szóbeli visszajelzésre nem került sor – nem történt meg.

Új fejleményként, lapunk idén májusi megkeresése nyomán, az ügyben jelenleg illetékes Her­mann Gábor, a FÖRI szolgálatszervezési osztályának vezetője személyes megbeszélést kezdeményezett az Air­portShuttle igazgatójával. Azonban ennek eredményéről sajnos nem tudjuk tájékoztatni olvasóinkat, mert a találkozón elhangzottak alapján készült írásunk nyilvánosságra hozatalához a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya nem járult hozzá az igazgatóság további intézkedéséig.

 

Közelharc a megállóhelyekért

A ház előtti parkolási gondok a belvárosi szállodákat szinte kivétel nélkül sújtják.

• Az InterContinental Budapest szerencsés helyzetben van, mivel a behajtási terület saját tulajdonuk, ők szervezik meg a gépkocsik behajtását, várakozását.

Ezzel szemben a közterületen lévő megállóhelyekért közelharc folyik.

• „Együttműködésünk a közterület-felügyelettel hol rendkívül jó, hol reménytelennek tűnik – mondta el lapunknak Balzer Tímea, a Sofitel Budapest Chain Bridge igazgatóhelyettese. A Széchenyi tér felújítása előtt például maximálisan próbálta figyelembe venni az igényeiket a hatóság, amelynek vezetői amúgy együttműködők és segítőkészek. Mégis, a szálloda jelenleg egyszerűen nem tudja elérni, hogy a buszok megállására szolgáló külső körívben ne parkoljanak állandóan autók. Ha kihúznak egy szalagot, rögtön meg akarják őket büntetni, a helyet foglaló autókat ezzel szemben békén hagyják. A másik megoldhatatlannak tűnő probléma, hogy a Dorottya utcára nyíló garázsból este nyolc után képtelenség kihajtani az ott álló autóktól. Hiába kapott a szálloda engedélyt, hogy felfesthessen egy jelzést a garázs elé, az mintha nem is létezne. A közterület-felügyelet este 9 és 10 óra között a hét több napján tevékeny, de utána nincs kire számítaniuk, miközben a garázsból veszélyes kihajtani.

• A Mercure Budapest City Center a garázs előtt lévő beállót nem tudja rendesen használni, mivel néhány környékbeli autótulajdonos rendszeresen ott parkol a terepjárójával, és hiába szól a szálloda a közterület-felügyeletnek, nemigen történik intézkedés – tudtuk meg Márics József igazgatótól.

A megállás amúgy is óriási problémája a szállodának. A környék szigorú tervek mentén megvalósított felújítása során csak arra volt lehetőség, hogy egy kisebb beállóhelyet alakítsanak ki a ház mellett, ami két személyautónak elég. A nagyobb buszok csak a Marriottnál és a Meridiennél tudnak megállni.

• A szintén belvárosi Hotel Erzsébet City Centernek is csak egyetlen megállóhelye van, amit tiltó tábla híján rendszeresen lefoglalnak más autók. Ami érthető, mivel a beállóra az úttest eltérő színű felületén kívül semmi más nem utal, ha leesik egy centi hó, még az sem – mondta el lapunknak Réti Balázs üzemeltetési igazgató. A szálloda kérvényezte, hogy felállíthasson egy tiltó táblát, de nem kaptak rá engedélyt.

A szálloda megközelítésével is nagy problémák vannak, a nagyobb turistabuszok az átalakítások óta nem tudnak az épülethez hajtani. Ezért – már ha van olyan utazási irodai partner, amelyik ezt bevállalja – a vendégek az Astoria vagy a Korona elől sétálnak oda a bőröndjeikkel.