Advent a magyar hagyományok jegyében

Forrás: turizmus.com

 2016. november 23. 18:15

Kiállítással, kézműves vásárral, manóműhellyel, kulináris meglepetésekkel készül többek közt az adventre a Várkert Bazár. A hangulatos kóruszenével kísért gyertyagyújtások mellett az Omega együttes, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar színesítik a vasárnapokat.

Ebben a rohamosan globalizálódó világban az embereknek szüksége van arra, hogy kapaszkodót találjanak – véli Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója. A magyar hagyományok jelenthetik számunkra ezt a kapaszkodót, melyet megragadva, a magyar kultúrával átitatott, mégis világszínvonalú adventi vásárt kínál a Várkert Bazár.

Az idei adventi programsorozat különlegessége az Ybl Miklós téri karácsonyi vásár: a Hello Wood egyedi faházaiból felépített minivárosban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének iparművészei termékei is megvásárolhatók lesznek. A vásár helyszínén ingyenes műjégpálya nyújt szórakozást az aktív látogatók számára, míg a fázósabbaknak a kiemelkedő panorámájú melegedő sátorban húzódhatnak meg.

 

November 24-én, csütörtökön 18:00-tól látogatható az „Angyal zenéje, gyertyafény”- Régi korok karácsonya kiállítás, mely letűnt idők karácsonyait idézi. A látogatók megismerhetik, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőfát, ha nem volt; milyen lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág.

A szervezők nem feledkeznek meg a legkisebbekről sem. Vasárnapokon ingyenes gyermekprogramok várják a családokat: ügyességi játékok és adventi műhely, ahol a gyerekek minden hétvégén más-más meglepetést készíthetnek – karácsonyi ajándékot, mézeskalácsot vagy akár szaloncukrot.

A magyar hagyományok kavalkádját a vásár gasztronómiai kínálata töri meg: a Magyar Street Food egyesület tagjai – Vad-Horváth Zoltán, az egyesület elnökének ígérete szerint – a világ számos országának ízeit felsorakoztatják. A megszokott vásári házikóktól eltérően food truckokkal érkeznek majd, s ez még különlegesebbé teszi a miniváros hangulatát.