Debütál a Zsidó Művészeti Napok

Forrás: turizmus.com

 2016. május 10. 15:23

A Zsidó Művészeti Napok (ZSIMÜ) rendezvénysorozata május 28 - június 14. között szerepel először a budapesti rendezvénykínálatban. A program egyszerre hagyományos és modern.

A lazább hangulatú multikulturális terek, a Mazel Tov, a Fogas Ház, az A38 Hajó és a Gödör Klub éppen olyan fontos helyszínei a programnak, mint a Zeneakadémia, az Uránia, az Átrium, a Budapest Kongresszusi Központ, a BMC, vagy akár a Belvárosi és a Katona József Színház, és, nem mellékesen a budai Frankel zsinagóga.

 

Vadas Vera, az új rendezvénysorozat alapítója, szervezője elmondta, hogy a Zsidó Művészeti Napok több mint ötven programot kínál, átlépve a korosztályi, vallási és politikai korlátokat.

Igazi különlegesség lesz az izraeli Beer-Sheva Színház társulatának vendégjátéka, vagy Tony Lakatos, aki a világhírű jazz zongoristával, Jasper van't Hoffal közösen lép fel.

A ZSIMÜ legnagyobb szabású koncertje a 100 tagú Cigányzenekar jubileumi előadása lesz a Budapest Kongresszusi Központban. A virtuóz est sztárvendége Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész lesz.

 

Koncertet ad a friss Liszt Ferenc-díjas művész, Lajkó Félix, aki ezúttal vonós triójával lép az Uránia színpadára.

Az Amsterdam Klezmer Band party hangulatot teremt majd a Gödör Klubban, a  magyar beat korszak egy jelentős fejezetét pedig Lerch István és Malek Andrea koncertje idézi fel, a hazai a capella koronázatlan királya, a Singer Street vendégszereplésével. A cimbalom, az ének és a hegedű nagymesterei, Szirtes Edina „Mókus" és Lukács Miklós közös koncertjén Bartók és Bach, Radnóti és József Attila műveit szólalnak meg.

Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián közös estjén nagy íróink korábban nem ismert szerelmi történeteit hallhatjuk majd.

Horgas Eszter fuvolaművész, a crossover kitűnő művelője Gerschwin és Bernstein ismert musical-slágereinek átdolgozásait mutatja be a ClassJazz Band és számos vendégművész társaságában az.

Gálvölgyi János estjén  Hernádi Judittal és Benedek Miklóssal közös kalandjaikat osztják meg a közönséggel. Somló Tamás egy csokorra valót nyújt át több évtizedes pályafutása dalaiból, többek között Geszti Péter és Gerendás Péter társaságában.

A Zsidó Művészeti Napok vendége lesz Röhrig Géza is, akivel Csáki Judit kritikus beszélget június 7-én, a Mazel Tovban. Ugyanitt, két nappal később Csákányi Eszter felolvasószínházát láthatják, amelyben Rubin Eszter Barhesz című regénye  elevenedik meg.

További információk: www.zsidomuveszetinapok.hu