Interaktív gömbsátor hozza közelebb a történelmet

Forrás: MTI

 2014. október 20. 13:44

Péntekig a budapesti 56-osok terén várja interaktív múzeumlátogatásra az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum Századok Sátra elnevezésű építményegyüttese és gömbsátra.

A látogatók 21. századi látványeszközök segítségével ismerkedhetnek meg a történelem egyes eseményeivel, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel is. Az óriási félgömbben padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek például a muhi csatának és a különböző korok divatjába is betekintést nyerhetnek.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

A gömbsátorban található élménymúzeumban a látogatók részleteket olvashatnak a múzeum alapító okiratából, szimbolikus műtárgyakat tekinthetnek meg, a zenefülkében pedig a magyar nemzet történelméhez és az 1956-os történésekhez kapcsolódó zenedarabokat hallhatnak. Megtapinthatnak egy második világháborús bombát, cserkészfelszerelést próbálhatnak fel és 19. századi textilmintakönyvet is lapozhatnak, valamint megtekerhetik annak a korabeli rádiónak a gombját, amelyen csak egyetlen adót, az 1950-es évekbeli hatalom fórumát lehetett fogni. A 56-os forradalom évfordulójához kapcsolódva a gömbbe betérők találkozhatnak a múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.