Kastélyok, kőfejtő és Tosca

Forrás: turizmus.com

 2015. február 26. 18:56

Kulturális programok történelmi miliőben, világhírű opera különleges szabadtéri helyszínen, látványos várak, kastélyok a határ mentén, és egyéb érdekességek fedezhetők fel az Esterházy Magánalapítvány tárházából az Utazás kiállításon.

A kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány az Utazás kiállításon külön standon (Hungexpo A pavilon, 306/b2 stand) mutatja be az Esterházy-kastély, Fraknó vára, a Lakompaki kastély, és a Szentmargitbányai Kőfejtő idei kulturális programkínálatát. Az április és november közötti hétvégeken különleges élményben lehet részük a classic.Esterházy című koncertsorozat látogatóinak: csodálatos történelmi falak közt élvezhetik a klasszikus zenét, világsztár fellépőkkel az Esterházy-kastély gyönyörű Haydn-termében. Az éppen ötéves évfordulóját ünneplő koncertsorozat szervezői új utakat és irányokat jelöltek ki: a program kiemelten kezeli Joseph Haydn és Johann Nepomuk Hummel egykori udvari karnagyok műveit, melyeknek egy része történeti hangszereken fog megszólalni, a vonósnégyes, amely a classic.Esterházy programsorozat központi eleme, pedig még nagyobb hangsúllyal szerepel.

 

Schneider Erika, az osztrák magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője kiemelte a Szentmargitbányai Kőfejtő Tosca operaelőadását, melyet július 8.–augusztus 15. között 18 alkalommal láthat a közönség. Giacomo Puccini mesterművéhez Európa legnagyobb természetes színpada nyers, hasadozott sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál, s várhatóan maradandó élményt nyújt.

Egy tökéletes operaest köré persze számos kulturális és gasztronómiai felfedeznivaló is kínálkozik. A zene- és borkultúra mindig megbecsült része voltak az Esterházy-udvarnak. Az Esterházy család gazdag kulturális örökségét különböző kiállítások keretében tekinthetjük meg az Esterházy-kastélyban, Fraknó várában vagy a Lackenbachi kastélyban. A kőfejtőhöz vezető út mentén fekszik az Esterházy Borászat, kínálatában a nemes borok mellett pezsgő, helyi gyümölcsökből készült pálinka és kiváló minőségű csemegeáruk is találhatók. A borászat borkóstolóval egybekötött vezetéssel is látogatható. www.esterhazy.at, www.arenaria.at