Kezdetben volt a rózsaszín - változatlanul népszerű az állandó Zsolnay tárlat

Forrás: turizmus.com

 2014. december 25. 13:10

Három év alatt több mint hetvenezren nézték meg a Rózsaszín Zsolnay kiállítást, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed egyik legnépszerűbb állandó tárlatát. A páratlan gyűjtemény - amely 2011 karácsonya előtt nyílt meg - Winkler Barnabás gyűjtő jóvoltából került vissza születési helyére.

A gyűjtő a megnyitó évfordulóján minden évben ellátogat a kiállításhoz. Amint megjegyezte legutóbbi látogatásakor, sosem tud felhagyni a szenvedélyével. De nemcsak látogatja saját gyűjteményét, de maga tisztítja, rendezgeti, sőt az utóbbi évek alatt új tárgyakkal is bővítette azt.

 

A Zsolnay gyár egyik legérdekesebb korszaka volt, amikor rózsaszín háztartási használati tárgyakat készítettek, a WC csészétől a boroskancsóig. A gyűjtő negyven éve szeretett bele ezekbe a tárgyakba és mára 1200 darabos gyűjteménye van. A tárgyakon látszanak, hogy használták azokat. Sehol a világon nincs ilyen mennyiségű Zsolnay használati tárgy ebből a korból, -  az 1880 és 1900 közötti évekről beszélünk - pedig nagyon fontos periódusa, és az egyik alapja a Zsolnay-történetnek.

Az építésztervező gyűjtő könyvet is írt gyűjteményéről, Kezdetben volt a rózsaszín címmel, melynek második, bővített kiadására készül. 2015-re tervezi a megjelenést három nyelven, és valószínűleg az lesz a címe, hogy A rózsaszínek hazatérnek. A kiállítás ma húsz méterre látható attól a helytől, ahol annak idején a tárgyak készültek