Programok

Márciusig meghosszabbították a szegedi Pompeji-kiállítást

A tervezett december végi zárás helyett március 5-ig meghosszabbították a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását, amelyet eddig már 80 ezren láttak.

Forrás: MTI | 2016. december 21. szerda 17:41 nyomtatás

Az ókori műtárgyakat bemutató Pompeji-kiállítás látogatóinak 20-25 százaléka külföldről érkezett, a többségük Vajdaságból – tájékoztatott Fogas Ottó múzeumigazgató. A kiállítás anyagát soha korábban nem mutatták még be Magyarországon, legutóbb Nápolyon kívül a British Museumban volt látható.

A Szegeden három helyszínen megtekinthető kiállításra a nápolyi régészeti múzeumból 120 műtárgy érkezett, köztük több nagyméretű szobor és falfestmény, bronz használati tárgyak és kerámiák. A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a látogatók megismerhetik az ókori város központját, a fórumot, a korabeli házak berendezését, a rómaiak életében fontos szerepet betöltő kertkultúrát. Az érdeklődők képet kaphatnak arról, miként pusztította el 79-ben a Vezúv kitörése a települést és hogyan őrizte meg az emlékét a vulkáni hamu és kőtörmelék.

Forrás: moramuzeum.hu

A Fekete házban az ókori Pompejiből és Szombathelyről, az Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyak segítségével a kor gasztronómiájával, a gladiátorokkal és a római kori erotikával ismerkedhetnek meg a látogatók, míg a Kass Galériában a rómaiak által barbároknak nevezett népek Szeged körüli életét bemutató régészeti kiállítás látható.

Solymos László alpolgármester közölte, arról is sikerült megegyezni a nápolyi múzeummal, hogy a márciusi zárást követően a tárlat anyagát a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közönsége is láthatja majd.

Megosztás:

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. A hozzászóláshoz