Marokba szőtt mesék a Göcseji Múzeumban

Forrás: MTI

 2016. november 21. 12:09

A régmúlt idők hagyományait, mesekincsét felidéző néprajzi kiállítás nyílik november 23-án, szerdán Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

A kiállítás főcímének – Marokba szőtt mesék – szimbolikus jelentése van: a paraszti világban a közösen végzett munkáknál, kukoricafosztásnál, fonásnál vagy a tollfosztóban az emberek daloltak, beszélgettek, meséltek egymásnak. A történetek szájról szájra jártak, és miközben a kéz szorgosan dolgozott, tovább szőtték a meséket, estéről estére újabb fordulatokkal bővültek a történetek - mondta el Szabó Tímea néprajzos az MTI-nek, hozzátéve, hogy a régi paraszti világban a mesék, mondák nagy része a felnőtteknek szólt.

Fotó: gocsejimuzeum.hu

A néprajzi kiállítás bemutatja, miként éltek egykoron az emberek, mit dolgoztak, és egyben azt is, hogy munka közben milyen meséket találtak ki. A néprajzi tárgyakat enteriőrökben jelenítik meg, láthatók lesznek a falusi élet főbb színterei: a gazdasági udvar, a szoba- és konyharészletek mellett berendeznek egy fonósarkot is.

Az enteriőrökhöz számos népmese kapcsolódik, a konyhában a kenyérsütést a Kicsi dió meséje idézi fel, a gazdasági udvarban megelevenedő mese pedig azt mutatja be, hogy a pokolból érkező kisördög csodálatos erejével hogy könnyítheti meg a szegény favágó vagy a szántóvető életét. A pásztornépművészetet a faragó- díszítő motívumkincseken keresztül tárják a látogatók elé, a pásztormesékben Mátyás király igazmondó juhászát és az Aranyszőrű bárányt jelenítik meg – ismertette Szabó Tímea.

Az enteriőrökhöz kapcsolódó népmeséket múzeumpedagógiai foglalkozásokon dolgozzák fel. A mesevilágot színes falfestményen jelenítik meg, a családok vagy az iskolákból, óvodákból érkező kisebb csoportok ebben a környezetben szőhetik tovább a molinókon olvasható, eredeti szókincset, tájszavakat is tartalmazó meserészleteket – emelte ki a zalaegerszegi múzeum néprajzosa.

Kitért arra is, hogy a kiállítás megrendezése előtt a múzeum nagyon sok felajánlást kapott, így arra is lesz lehetőség, hogy a régi korok mesevilágát diavetítővel is megidézzék.

A kiállítást a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai álmodták meg és valósították meg. A tárlatot a helyi gyűjtemények anyagával kiegészítve több helyszínen is bemutatták, a zalai megyeszékhelyre a Marcali Múzeum tárgyaival kibővítve érkezett a kiállítás.

A Göcseji Múzeum anyagát is tartalmazó, Marokba szőtt mesék - Régmúlt idők tárgyaival a mesék világába elnevezésű kiállítás február 25-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.