Megelevenedő lovagkor, apródok, fegyvernökök, lovak és lovagi játékok

 2014. április 23. 13:38

A lovagkor elevenedik meg a hétvégén Száron, ahol a Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tartja tavaszi mustráját.

Kinizsi Pál, Hunyadi János és Mátyás, Zsigmond király és Toldi világa, ma a 21 században egy kis Vértes mélyén fekvő faluban, Száron elevenedik meg 2014. április 26.-án. A Vértes Fesztiválon a látogatók megismerhetik, mit kellett tudnia egy lovagnak, egy fegyvernöknek és egy apródnak, miképp adtak számot az ifjak a tudásukról a tapasztalt lovagok előtt.

Az egyesület apródjainak és fegyvernökeinek erőt próbáló feladatai egész nap zajlanak. A látogatókat pedig 11 órától történelmi játszóház, csatabemutatók, történelmi vetélkedők, lovagi 7 próba várják, és természetesen lehet drukkolni a versenyben részvevő apródoknak, fegyvernököknek.

A Vértes Egyesület 2007 nyarán alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és a fiatalok körében népszerűsítse a magyar népi hagyományokat. Alapító tagjai előtte is hosszú évek óta foglalkoztak kézművességgel, íjászattal, lovaglással, történelmi kutatómunkával egyénileg vagy más hagyományőrző egyesületek tagjaiként.

A magyar népi kultúra kutatása és továbbadása mellett az egyesület nagy hangsúlyt fektet a magyar katonai hagyományőrzésre, elsősorban a puskapor európai megjelenés előtti fegyverek, harcmodorok, viseletek, katonai méltóságok megismerésére és megismertetésére. A szervezet magját az az apródcsapat alkotja, akik heti rendszerességgel részt vesznek az egyesület által szervezett íjász szakkörön, szablyavíváson, ahol elsajátíthatják a középkori, illetve újkori harcmodort.

A rendezvény ingyenes, és az MNVH támogatásával valósul meg.