Népszuper, térképek és pannók – új kiállítások az Edelényi kastélyszigeten

Forrás: turizmus.com

 2015. november 24. 18:41

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő Edelényi kastélyszigeten végéhez közeledik a 900 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kiemelt turisztikai beruházás, s lezárul a kastély fejlesztésének második üteme.

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek rendhagyó bemutatása volt a cél, ezért elsőként Magyarország legnagyobb összefüggő, XVIII. századi rokokó falkép együttesét restaurálták. A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a hangsúly, amellyel a kastély nemcsak itthon, hanem Európában is vonzó turisztikai célponttá válik. A fejlesztés során a teljes kastélysziget rehabilitációja megvalósul, így a kastély mögötti sportpálya is végre visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle. A most létrejövő kiállításokon olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják helyüket.

 

Népszuper: retrokiállítás

Kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják. Ezért talán különös, sőt bizarr lehet, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye a szocialista időszak mindennapjait mutatja be.

A „Népszuper” egy rádió fantázianeve, de egyben Magyarországon egyedülálló kortörténeti kiállítás címe is, amely közel negyedszázadot tár elénk néhai Barna György műgyűjtő szerteágazó figyelmének megfelelően. Minden tárgynak, dokumentumnak története van, akár egy nagy könyv könyvjelzőjeként is használható bármelyik.

A II. világháborút követő időszak sajátos tárgyi kultúrát teremtett. A politikai ideológia a hétköznapok részévé vált, olyan társadalmi klímát teremtve, amelynek jelszavai, szimbólumai rányomták bélyegüket a fogyasztói igényekre. A kiállítás betekintést enged az időszak hangulatába annak minden jellegzetességével: így az eredeti csomagolású „luxuscikkek”, a hétköznapi háztartási eszközök, a képzőművészeti alkotások mellett megtalálhatók itt a reklám és politikai plakátok, a kor közlekedési eszközeinek két darabja, kitüntetések, oklevelek, a mezőgazdaság szocialista átszervezésének emlékei és természetesen a giccsek is.

 

Theatrum orbis terrarum: térkép kiállítás

Az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze volt a térkép. Ez adta apropóját a XVI–XIX. századi, négy évszázadot átfogó, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának.

A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért egyedülálló módon nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is be lehet mutatni. A teljes gyűjtemény Magyarországon ritkán előforduló értéket képviselő 1540–1945 közötti időkből származó térképlapokból valamint, a térképészet céljaira használatos eszközökből áll. A kiállítás anyaga nemcsak a térképészet finomságaira fogékony szakembereknek, hanem a kíváncsi érdeklődőknek is izgalmas élményt nyújthat.

 

Pannók

XVIII. századi forrásokból tudjuk, hogy a kastély fénykorában egy ún. „spalléros palota” is volt az épületben. A kifejezés olyan szobát jelöl, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítették. A Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket ábrázoló pannók a biliárdszobában és annak előterében kapnak helyet. A pannók a XVIII. századi magyarországi festészet és iparművészet kiemelkedő alkotásai, tematikájukban jól illeszkednek az edelényi kastély keleti szárnyában látható rokokó falfestményekhez, így kiegészítik a kastély fő attrakcióját, az I. ütemben berendezett kiállítás leglátványosabb részét. Restaurálásukat követően a nagyközönség először láthatja a különleges műalkotásokat.