Rekord látogatottsággal zárt az Art Market Budapest

Forrás: turizmus.com

 2014. október 14. 15:15

Rekordszámú, 24 ezres közönség tekintette meg Art Market Budapest (AMB) nemzetközi képzőművészeti vásár 20 országból érkezett csaknem 100 kiállítójának standjait október 9. és 12. között a Millenáris parkban.

A mintegy 6000 négyzetméteren felépült rendezvény és az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás több mint 500 művész számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget, így az AMB Kelet-Európa vezető kortárs vásárává és Magyarország legnagyobb művészeti kiállításává vált- közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint az Art Market által 2014-ben útjára indított Art Photo Budapest kiállítási szekció a régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként mutatkozott be, amellyel a szervezők Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeztek bemutatni. Az Art Photo Budapest a tíz országból érkezett kiállítók jóvoltából már az első évben teljes kiállítási csarnokot töltött meg magas színvonalú, máshol nem látható fotóművészeti tartalommal - hangsúlyozták.

Berlin volt a vendég város, a csaknem tucatnyi standon bemutatott kiállítási anyag mellett szakmai programok, beszélgetések és művészeti performanszok tették teljessé a rendezvényt, amelyek keretében berlini és budapesti graffiti művészek közreműködésével a berlini fal "újrafestésére" is sor került. Az AMB kísérőeseményeként a vásár idején az A38 kiállítóterében az ismert berlini gyűjtő, Stefan Haupt különleges kollekciójából készült válogatás volt látható, amely olyan sztárok műveit is Budapestre hozta, mint például Joseph Beuys.

A szervezők közleménye szerint a több mint 70 kiegészítő program, valamint az Art Market és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együttműködése révén gazdag művészeti választék várta a Budapestre érkezett közönséget, köztük olyan jelentős külföldi vendégeket is, mint Nancy G. Brinker műgyűjtőt, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövetét; Irvin Lippmant, a floridai Boca Raton Museum of Art igazgatóját; Szergej Szkaterscsikovot, a Skate Capital alapító-tulajdonosát; Anemone Vostellt és Werner Tamment, a Berlini Galériák Szövetségének igazgatóját és elnökét; valamint Sarah Wilsont, a londoni Courtauld Institute of Art professzorát.

Az AMB és a Gallery Out of Home by Hervé jóvoltából az esemény zárónapjára Feltépve címmel egy különleges installáció készült a Széchenyi térre, a Lánchíd pesti hídfőjéhez. A földből kimászó, 7,5 méteres alak a kortárs művészet létjogosultságát szeretné bizonyítani a köztereken. A rendhagyó alkotáshoz vasárnapig több kísérőprogram is kapcsolódik, majd a Feltépve Ulmban lesz látható.