Befejezik az Erzsébet téri kulturális központot

2013.07.04.

Jövő márciusra elkészül az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztésének második üteme. Az 1,7 milliárd forintos beruházás eredményeként többek között egy 1500 férőhelyes koncertteremmel és a szociális-kulturális programokat kínáló Erzsébet Műhellyel bővül az évek óta félkészen álló építmény.

Az Erzsébet téri közpark alatt 1997 óta áll félkészen az a 9400 négyzetméteres építmény, amelyet valaha a nemzet színházának terveztek. Habár 2000 óta minden szükséges építési engedély rendelkezésre állt a befejezéséhez, azt a vegyes (önkormányzati- állami) tulajdonviszonyok és a közös gondolkodás hiánya eddig hátráltatták. Azonban egy közelmúltban hatályba lépett jogszabály nyomán, augusztus 1-jén a főváros az Erzsébet tér két helyrajzi számon nyilvántartott területének – az Akvárium Klub fölötti közparknak, valamint a Design Terminál előtti sétánynak – a tulajdonjogát ingyenesen átadja a felépítményt tulajdonló államnak, így szeptember utolsó hetében megkezdődhetnek az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park tervezett második ütemének munkálatai – mondta el Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos a beruházás csütörtöki sajtótájékoztatóján.A fejlesztés az Erzsébet-program keretében valósul meg, a nettó 1,7 millárd forintos beruházási költséget a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hajdani vagyonának hasznosításából finanszírozzák.
Csak a park rendezésére 500 millió forintot fordítanak. A Design Terminál és az Akvárium Klub területe bővül, marad a Fröccsterasz is, és kiszélesítik a Deák térről a bazilika felé vezető sétányt. Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog üzemelni, csupán három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér. A könnyűzene a jövőben is kiemelt szerepet kap, aminek új színterekén elkészül egy 1500 férőhelyes, európai színvonalú koncertterem. Az Erzsébet-program célközönsége, a nagycsaládosok, a hátrányos helyzetűek és a fogyatékkal élők kulturális-szórakozási lehetőségeit bővíti majd az 1000 négyzetméteren létre jövő Erzsébet Műhely ingyenes, illetve kedvezményes árú családi és gyerekprogramokkal, táncházzal, baba-mama foglalkoztatóval. Szombatonként termelői piacot terveznek, télen pedig korcsolyázni is lehet majd a téren. 
Szerkesztőségünk kérdésére, hogy vajon az Erzsébet téri kulturális központban helye lesz-e egy világvároshoz méltó turisztikai információs központnak, a miniszteri biztos igennel válaszolt, de ennek részletei – mint mondta – még kidolgozás alatt állnak.