Belga sörvacsorák és kóstolók egy éven át

Forrás: MTI

 2017. február 05. 09:17

Egész éves, tematikus sörvacsora- és sörkóstoló-sorozat indul a belga sörkultúra népszerűsítésére februártól. Elsőként a belga trappista szerzetesek által készített sörök és sajtok mutatkoznak be Budapesten.

A programot meghirdető Belga Sörmester szakmai honlap küldetésének tekinti az osztrák–német alapokon nyugvó magyarországi sörfogyasztási szokások megváltoztatását, de a minőségi borfogyasztók figyelmét is szeretné felhívni a hasonlóan magas minőségű és akár közel azonos alkoholtartalmú belga sörökre – közölték az eseménysorozat szervezői.

Ennek a törekvésnek egyik eszköze a belga sörvacsorák útnak indítása, amelyek ötvözik a gasztronómiát és a belga söröket. A menük mindegyik fogása belga sör felhasználásával készül, egyedivé téve az ételek ízvilágát. A felszolgált sörök mellé hazai és nemzetközi sörszakértők rövid ismertetőit hallgathatják meg a vendégek az egész estés program során.

A sorozat különlegessége, hogy minden hónapban más-más belga sörfőzde szakértője érkezik Magyarországra bemutatni az általa képviselt főzde sörkülönlegességeit. A Dunaparti Matróz Kocsmában havi egy alkalommal megrendezendő sörvacsorák mellett Budapest több pontján sajtkóstolókkal egybekötve ismerkedhetnek meg a vendégek a belga sörök világával.

Trappista kolostorban készült sör és sajt

Fotó: chimay.com

Elsőként a Chimay sörfőzde képviselője érkezik februárban több alkalommal a magyar fővárosba, hogy bemutassa a főzde különleges trappista söreit és sajtjait. Az 1850-ben alapított apátság főzetei máig a trappista kolostorban készülnek, szerzetesek szakértő felügyelete mellett. A Chimay-hónap hatfogásos sörvacsorával zárul.

Márciusban a La Trappe, áprilisban a Huyghe (Delirium) sörfőzde szakemberei látogatnak el Budapestre. Május 8-án a Belga Sörfesztiválon lehet belga sörkülönlegességeket kóstolni, majd júniusban a Du Bocq, júliusban a Dubuisson, augusztusban pedig a Léfebvre főzeteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szeptemberben a Corsendonké, októberben a Van Steenberge-é, majd novemberben a Henricusé lesz a főszerep. Az évet a karácsonyi sörök kavalkádja zárni majd decemberben.