Hatalmas siker a Bocuse d'Or - Összefoglaló

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Vendéglátás

 2016. május 12. 15:11

Magyarország május 11-én történelmet írt, hiszen Széll Tamás és csapata nyerte a Bocuse d'Or budapesti döntőjét, az ezüstérmes Norvégia és a bronzérmes Svédország előtt. Hosszú út vezetett idáig, amelyben a csapat kemény és kitartó munkája mellett a szakma összefogásának is óriási szerep jutott.

Az eredmény bejelentésekor a nyertes Széll Tamás a könnyektől alig tudott megszólalni, erre az elsöprő győzelemre senki sem számított. Magyarország ugyanis 53 ponttal előzte meg Norvégiát, míg a második és a harmadik helyezettet mindössze 10 pont választotta el egymástól, és Franciaország is csak 7 ponttal maradt le a dobogóról.

 

Széll Tamás december óta készült a május 11-i megmérettetésre, és az egész verseny alatt igen higgadtan viselte mind a drukkerek, mind a fotósok, televíziósok közelségét.

 

Saját elmondása szerint ezt a sikert csak csapatmunkával, összefogással, fegyelmezettséggel és a szakma iránti teljes alázattal lehetett elérni, de persze sokat segített, hogy ilyen sokan támogatták őket már a felkészülés ideje alatt is: „Én magam nem izgultam, hiszen az eddigi versenytapasztalat sokat jelentett, de persze Brüsszelben még én sem voltam ilyen rutinos. Nagyon élveztük a versenyt és az azt megelőző időszakot is, de most már jó érzés fellélegezni. Elsődlegesen a skandináv csapatokat kísérjük mindig figyelemmel, de azt legmerészebb álmunkban sem reméltük, hogy nemcsak bekerülünk közéjük, hanem meg is előzzük őket.

Külön köszönet jár Vomberg Frigyesnek és Szabó Kevinnek (jobboldali fotónkon), a mai napra örökre emlékezni fogunk. Most a versenyhez kapcsolódóan még van néhány feladatunk, szombaton újra lefőzzük a versenyételeket - bemutatjuk a pontos technológiát és az egyes receptek részmomentumait - melyet dokumentumfilmen fognak megörökíteni. Vasárnaptól aztán kicsit lazítunk, foglalkozunk az étteremmel, azután pedig elkezdődik a pihenés."

Szulló Szabina csapatkapitány a zsűri egyedüli női tagjaként örömmel vállalta a feladatot: „Nagyon izgultam, mert bár voltam már zsűritag, de ilyen nagyszabású versenyen először kaptam meg ezt a megtisztelő feladatot. Ez a verseny rengeteg új tapasztalattal gazdagított minket, látjuk, hogy hol tartunk tudásban, felkészültségben, mire kell figyelnünk a lyoni megmérettetésen, nem beszélve a hatalmas boldogságról, amit az első helyezés adott!"

 

A nyertes menük

A versenyzők adott alapanyagokból dolgoztak, de saját konyhájuk jellemzőit, egyéni kreativitásukat, hagyományaikat is „belefőzhették" az ételekbe.  Széll Tamás és csapata által elkészített halas és húsos ételsor a következő kötelező fogásokból állt:

Hal fogás:

Enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal

Ropogós Szent Jakab kagyló füstölt mangalica szalonnával

Uborkasaláta zöldfűszerekkel

Sült sárga cékla mustármaggal

Tartlet karfiolpürével és kaviárral

Osztriga-turbolya majonéz

Pezsgős kagyló velouté

 

Hús fogás:

Faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával

Szarvasgerinc „mozaik" kacsazsírral, ropogós articsóka levelekkel

Cékla sült kacsamájjal, almával, mustármaggal

Sárgarépa és homoktövis pirított tökmaggal

Tartlet tavaszi fűszerekkel, spárgával, zöldborsóval, fenyővel

Somogyi kiflliburgonypüré nyári szarvasgombával

Szarvas jus sózott citrommal, vad fokhagymával, kakukkfűvel

 

A lelátót felrobbantotta a közönség

Komoly dicséret illeti a szervezőket is, hiszen nemzetközi mércével is nagyon színvonalas rendezvény zajlott Budapesten, ahol több szempontból is sikerült felvonultatni a hazai gasztronómia legjavát. A Hungexpo G pavilonjában felállított 1800 férőhelyes nézőtér mindkét nap megtelt, és számos ország szurkolói biztatták hangosan kedvenceiket - a magyarok a pomázi rézfúvósok vezetésével.

 

Csapody Balázs egyike volt a felkészülést segítő és irányító csapatnak, és ott volt Franciaországban is, hogy vezesse a magyar szurkolótábort. „A Bocuse d'Or az év gasztronómiai ünnepe, több ezer szurkoló töltötte meg a lelátókat. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott, úgy éreztem, mintha egy foci vb-n lennék és a mindent eldöntő 11-es végkifejletét várnám. Amikor kimondták, hogy Magyarország nyert, egyszerre sírtunk és nevettünk, hiszen bár teljes erőnkből szurkoltunk, ezzel a hatalmas sikerrel nem számoltunk. Erre, amíg élek, emlékezni fogok, a lelátó szinte felrobbant az örömtől és a hatalmas üdvrivalgástól!"

 

Tizenegy a huszonnégyből

A két napos versenyen nyújtott teljesítménye alapján 11 séf szerzett jogot, hogy részt vegyen a jövőre 30 éves Bocuse d'Or verseny nemzetközi nagydöntőjén, amelyre január 24-25-én Lyonban, a Sirha szakkiállítás keretében kerül sor. Itt csatlakozik hozzájuk a latin-amerikai forduló 3 dobogósa (Brazília, Uruguay és Guatemala), az ázsiai selejtező 5 legjobbja (Japán, Szingapúr, Ausztrália, Kína és Dél-Korea), az USA, Kanada, Marokkó, valamint két további ország.

 

Az európai továbbjutók:

Magyarország Tamás SZÉLL Onyx*, Budapest

Norvégia Christopher William DAVIDSEN Søstrene Karlsen, Trondheim

 

Svédország Alexander SJÖGREN Freelance

 

Franciaország Laurent LEMAL Domaine Riberach*, Bélesta

Izland Viktor Örn ANDRÉSSON Grillid / Radisson SAS, Reykjavik

Finnország Eero VOTTONEN Restaurant Olo*, Helsinki

Hollandia Jan SMINK Librije***, Zwolle

Svájc Filipe FONSECA PINHEIRO Restaurant Hôtel de Ville***, Crissier

Belgium Peter AESAERT Belgocatering, Alost

Dánia Morten FALK Kadeau*, Aakirkeby

Észtország Dmitri ROOZ Restaurant Farm,Tallinn