100 éves a világ legismertebb üdítős palackja

Forrás: turizmus.com

 2015. február 28. 09:27

A világ talán legismertebb italos palackja idén ünnepli 100 éves születésnapját. A ma is használt Coca-Cola kontúrpalackot az Indiana-állambeli Terre Haute üveggyára, a The Root Glass Company alkotta meg.

Érdekesség, hogy az üveggyár tervezőit a kakaóbab formája és körvonalai inspirálták. Az 1915-ben szabadalmazott palack egyedi, azonnal felismerhető, ebben az is szerepet játszik, hogy nem egyenes a fala. Akkoriban ez jelentős innovációnak számított, hiszen korábban nem volt olyan üdítős palack-gyártó gép, amellyel nagy mennyiségben elő lehetett volna állítani domború falú üveget.

A kontúrpalack összetéveszthetetlen íveivel és jellegzetes vonalvezetésével az egész világon ikonikus tárggyá vált, és inspirálóan hatott egy egész évszázad egyes meghatározó pillanataira a film, a társadalomtörténet, a dizájn és a képzőművészetek területén.

A világcég a 100. születésnap alkalmából a popkultúra olyan ikonjait szerepelteti reklámjaiban, mint például Marilyn Monroe és Elvis Presley, amint éppen „megcsókolja őket" a Coca-Cola kontúrpalack.

A régi idők nagyjainak fotói mellett a kampányban résztvevő országok mai hírességek és zenei ikonok bevonásával építik tovább a Kiss Happiness elnevezésű kampányt, amely egyébként a Coca-Cola eddigi leghosszabb reklámkampánya lesz, fél éven át fog tartani, világszerte több mint 140 országban.