A Burger King felvásárolja a Tim Hortonst, és Kanadába teszi át a székhelyét

Forrás: MTI

 2014. augusztus 26. 18:22

A Burger King Worldwide gyorséttermi hálózat kedden hivatalosan is bejelentette, hogy mintegy 11,4 milliárd dollárért felvásárolja a kanadai Tim Hortons kávéházláncot.

Az összeolvadás után - adómegtakarítás okán - a közös cég székhelye az Egyesült Államok helyett Kanadában lesz.

A bejelentés újabb vitát robbantott ki az amerikai adópolitikáról, amelyre hivatkozva már több cég elhagyta az országot. Újabb csavar a történetben, hogy Warren Buffett befektető holdingja, a Berkshire Hathaway 3 milliárd dollárral vesz részt az üzletben.

Az összeolvadással, amelynek célja részben a Burger King pozícióinak erősítése a gyorséttermi reggeliztetésben, a világ harmadik legnagyobb gyorséttermi vállalata jön létre, 100 országban 18 ezer üzlethelyiséggel és 23 milliárd dolláros forgalommal. A Burger King és a Tim Hortons brand továbbra is külön irányítás alatt fog állni.

A bejelentés azt jelenti, hogy a brazil 3G Capital Management által ellenőrzött Burger King elnyerte az összeolvadáshoz a kanadai kormány jóváhagyását. Az egyesült cég 51 százalékos pakettje a 3G Capital Managementé lesz. A csoport vezérigazgatója Daniel Schwartz, a Burger King eddigi vezére lesz, ügyvezető elnöke és igazgatója Alex Behring, a Burger King eddigi ügyvezető elnöke és a 3G Capital ügyvezető partnere; alelnöke és egyik igazgatója pedig Marc Caira, a Tim Hortons vezérigazgatója lesz.

A Tim Hortons Kanada emblematikus gyorsétterem-hálózata, amely egyik társalapítójáról a Toronto Maple Leaf NHL-jégkorongcsapat egykori védőjéről kapta az elnevezését. A kávézólánc csak Kanadában és az Egyesült Államokban van jelen, az előbbi országban több mint 3600 helyen.