Ahol a legtöbb bár van a világon

Forrás: MTI

 2016. június 23. 14:35

Spanyolországban minden 175 lakosra jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon – derült ki a Nielsen Iberia piackutatócég által készített felmérésből.

Spanyolországban bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot.

Ezt a nagyon jellemző szokást a gazdasági válság sem törölte el a dél-európai országban, de a bárok forgalma jelentősen, 30 százalékkal csökkent 2008-tól kezdve, és 25-30 ezer helyet be is zártak – állapították meg a kutatók.

 

A Nielsen szerint a tavalyi volt az első év, amikor érezhető volt, hogy az ágazat magára talált és sorra nyíltak az új vendéglátóhelyek. 2015-ben 3,6 százalékkal nőtt meg a bárok száma az egy évvel korábbihoz képest.

„A spanyolok, amint javulást észlelnek a pénztárcájukban, rögtön kezdenek eljárni” – értékelte a folyamatot Gustavo Núnez, a Nielsen Iberia vezérigazgatója.

A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálni valót is.

Spanyolországban jelenleg több mint 260 ezer bár üzemel. Tízből hat pedig tradicionális jellegű és legalább már 15 éve működik.

A spanyol gazdaság számára kulcsfontosságú a vendéglátás, az aktív népesség 8 százalékának ad munkát.