Divatba jön Vasban a falusi vendégasztal

 2013. március 26. 17:29

Öko és finom is: a faluban nőtt fel az a malacka, amely a helyi kemencében lényegül át kolbásszal töltött karajjá, ott sül a magas barna héjú kenyér is, a környéken csepegtetik-érlelik-ízesítik az orda sajtot, a határban készítik a méhek a mézet, a pálinkáért meg a borért sem kellett messzire menni.

A bői húsos, Simon András kemencés finomságai iránt a községtől 5 kilométerre lévő Bükfürdő külföldi és belföldi vendégei egyaránt élénken érdeklődnek. Nem csoda, hiszen igazi hungaricumokat tálalnak fel a fatálcákon: kolbásszal töltött szűzpecsenyét, házi paprikás csemege szalámit, füstölt sonkát, hozzá tormát, savanyút, kenyeret, sajtot. A határ másik oldalán lévő heurigerektől és borászatoktól ha nem is gyorsan, de még talán nem későn sikerült átvenni a falusi vendéglátás jó szokását.
Elindult a helyi kulináris csemegék gyártása is, a különféle csatniktól a lekvárokig és pestókig, csak éppen a külhoni gasztronómiai étkek helyi zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. A méztermelők selyemfű és gesztenye mézei is népszerűek.
A Bük-Bükfürdő Turisztikai Egyesület felkarolja a község kezdeményezését: jó időben akár dottóval is meg lehet közelíteni a szép kis falut, ahol nemrég hozták rendbe a főteret és ahol a falusi turizmus keretében szép vendégházak, étterem és panzió található azok számára, akik ott éjszakáznának. De kiépült már a kerékpárút is, az oda- meg visszakerekezés pedig némiképp ellensúlyozza a tekintélyes mennyiségű kalória-felvételt.