Ellenzik a francia csokoládékészítők az egészségügyi figyelmeztetéseket

Forrás: MTI

 2014. augusztus 21. 12:54

Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására - írja a The Daily Telegraph című brit lap.

4500 csokoládékészítő és cukrász lobbizik a színkódos címkék bevezetése ellen, amelyek a zöldtől pirosig terjedő ötös skálán jeleznék az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A tervek szerint a csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne.

A Francia Csokoládé és Cukrászsütemény Készítők Egyesülete petícióval és a közösségi hálón folytatott kampánnyal tiltakozik a lépés ellen.

"A csokoládé nem tesz kövérré" - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az ilyesfajta címkézés nem állítja meg az elhízás és a cukorbetegség terjedését. A cukrászok arra is emlékeztetnek, hogy azok a kezdeményezések, amelyek hasonló rendszert akartak bevezetni az Egyesült Államokban rendre sikertelennek bizonyultak.

A tiltakozó cukrászok kiemelték azt is, hogy kutatások szerint a hetente elfogyasztott kis mennyiségű feketecsokoládé csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A csokoládéban és a kakaóban található polifenolok pedig akadályozzák a zsírsejtek kialakulását a szervezetben.

Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a fogyasztóknak vigyázniuk kell, hogy ne egyenek túl sok csokoládét, mert az könnyen elhízáshoz vezethet az édesség magas zsírtartalma miatt.

Franciaország sokáig példának számított az európai országok között konyhája, az alacsony elhízási statisztikák és a hosszú élettartam miatt. Azonban az elmúlt években a túlsúlyos emberek száma gyorsan növekszik, mivel a slow food hazájában sokan fordulnak az egészségtelen gyorsételek felé. Mindezt jól mutatja, hogy Franciaország a McDonald's második legnyereségesebb piaca az Egyesült Államok után.

A kézművescsokoládé-készítők szerint 15 ezer ember állása kerülhet veszélybe, ha az egészségügyi minisztérium nem változtat a tervein.

A színkódok ötlete egy neves táplálkozási szakember, Serge Hercbergtől származik. Hercberg szerint a kezdeményezés lényege, hogy segítsen a fogyasztóknak tisztába jönni az általuk megvásárolt ételek táplálkozási értékével, valamint hogy a gyártókat jobb minőségű termékek készítésére ösztönözze.