Exkluzív főzőiskola és ínyencvacsorák a Sofitelben

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2014. november 19. 18:07

A Sofitel Budapest Chain Bridge nyár elején indította el a Sense of Sofitel eseménysorozatot, amelynek keretében immár másodszor érkeztek neves séfek a szállodába, hogy különleges kulináris élményekkel kényeztessék a vendégeket.

A november 19. és 21. között zajló programsorozat három vendégséfje, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans, akik a szálloda konyhafőnöke, Jeremy Cayron segítségével exkluzív főzőiskolák és ötfogásos ínyencvacsorák keretében mutatják be tudásuk legjavát. A többfogásos, tematikus vacsorák nem mindennapi, igazán emlékezetes gasztronómiai élményt nyújtanak a vendégeknek. A főzőiskolák során a Michelin-csillagos séfek felfedik titkaikat főzési technikájukról, illetve helyi alapanyagaikról, és mellettük állva tanulhatják meg az érdeklődők a díjnyertes ételek elkészítését, megtapasztalva, hogy mi teszi őket eredetivé és különlegessé a gasztronómia világában.

A séfek: Chris Salans, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Jeremy Cayron

A szerda délelőtti, újságíróknak tartott bemutatón Alain Caron „Ali Baba kacsamáját" készítette el mangóchutney-val, Partick Jeffroy pedig lepényhalat sütött vajas ciderrel és articsókával, amelyet almahéjból készült „gallyakkal" tálalt. A konyhai előkészületekből persze a meghívottak sem maradtak ki, különleges vinaigrette-et készítettek és a lepényhal filézését is megtanulták.

A francia Alain Caron egyébként visszatérő vendég Budapesten, május végén már elkápráztatta a közönséget egyedi ízkombinációival és szerteágazó tapasztalataival. Több Michelin-csillagos étteremben dolgozott séfként, számtalan szakácskönyvet adott ki, a világ valamennyi híres séfjével készített interjút, volt már ételfotós, főzött tévében; a szakma szinte minden részébe belekóstolt. Rendszeres világutazó, jelenleg a MasterChef televíziós műsor zsűrijében is szerepel Hollandiában, és tagja a Village de Chefs szövetségnek is.

A bretagne-i Patrick Jeffroy megszállottan rajong a vajért, a tenger gyümölcseiért és örömét leli a zöldségek különleges formáiban. 15 évesen kezdte a szakma alapjait tanulni, majd olyan éttermek kiváló szakácsa volt, mint a locquénolé-i Kerliviou. Ezután útra kelt, hogy meghódítsa Franciaországot és több más országot is, hogy a különféle nemzeti fogások elkészítését tökéletesen elsajátítsa. A kalandos út kifizetődőnek bizonyult: Patrick 1984-ban megkapta első Michelin-csillagát és a Restaurant de l'Europe főszakácsi posztját. 1988-ban saját éttermet nyitott Plounérin-ben és egy év múlva elnyerte a második Michelin-csillagot. 2000-ben felkarolta az egykori Hotel de la Falaise-t és már új néven (L'Hotel de Carantec) két éven belül felvirágoztatta és megszerezte harmadik és negyedik Michelin-csillagát.

Az ázsiai fűszerek kiváló ismerője, Chris Salans ugyan Washington D.C.-ben született, ám gyermekkorát Párizsban töltötte, ahol édesanyja otthoni francia ételein nevelkedett. A bostoni Tuft Egyetem diplomája megszerzése után beiratkozott a híres párizsi Cordon Blue főzőiskolába. Karrierjét az Egyesült Államokban kezdte, ahol David Bouley kezei alatt dolgozott New Yorkban sous chefként. Ez idő tájt szeretett bele az ázsiai ízekbe és nem sokkal később kapott tudását ki is próbálhatta az indonéziai Balin a Legian Suies étteremben. A további évek az Egyesült Államok és Indonézia különös forgatagában teltek, mialatt megalkotta sajátos főzőtudományát, amelyben az indonéz ízvilágot vegyíti a modern főzőtechnikákkal. Erre alapozva nyitotta meg Mozaic névre keresztelt éttermét,  ami több neves gaszromagazin (Food&Wine, Prestige) szerint  Indonézia legjobbja. A sikeres étterem vezetése mellett Chris a 2010-es Rheingau fesztiválon is megcsillogtatta tehetségét.