Falusi turizmus, hatvan minősített szálláshely Szabolcsban

 2012. május 24. 18:07

Már hatvan szálláshely működik a falusi turizmus keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - hangzott el Baktalórántházán csütörtökön azon a konferencián, amelyen az idegenforgalom vidékfejlesztő hatásait elemezték a szakemberek.

Hanusz Árpád, az országban elsőként, 1992-ben alakult Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a hatvan minősített szálláshelyen több mint 600 vendéget tudnak fogadni egyszerre.
Az egyéni szálláshelyek mellett ma települési, önkormányzati vendégházak is működnek a megyében, továbbá a térségi vízügyi igazgatóság és vadásztársaságok is rendelkeznek idegenforgalmi létesítménnyel.
Hanusz Árpád közlése szerint a szabolcsi szálláshelyek kihasználtságán érződik a recesszió, kevés a vendég, 60 százalék feletti éves foglaltsággal csak három, a tivadari, a szatmárcsekei és a túristvándi falusi vendéglátó hely dicsekedhet.
A térségi érdekvédelmi szervezet elnöke kiemelte: a megye az urbanizáció közepette is megőrizte természeti szépségét, tájainak érintetlenségét, továbbá a népi építészet, a műemlékek nagy száma miatt számíthat a falusi turizmus fellendülésére.
Az idegenforgalmi vonzerőt erősíti - folytatta az érdekvédelmi szervezet elnöke - hogy a szálláshelyek ma már minőségi programokkal is várják a vendégeket.
Települési, megyei, térségi, sőt határon túli rendezvények, fesztiválok kapcsolódnak a vendéglátáshoz. A programok összehangolását, a falusi vendéglátóhelyek együttműködését segítik a TDM szervezetek is.
Hanusz Árpád hangsúlyozta: a falusi turizmusnak a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia a vidékfejlesztésben, hiszen jövedelemtermelő képességével és foglalkoztatást javító hatásával nagyban hozzájárul az érintett térségek lakosság-megtartó erejének fokozásához.
Az elnök szerint a turisták ellátása egyben a falvak agrártermelői számára is lehetőséget jelent, hiszen a vendéglátóhelyeknek értékesíthetik termékeiket. A friss zöldség, gyümölcs és húsellátás mellett a feldolgozott élelmiszeripari termékeket a vendégek magukkal is vihetik, további piacot teremtve a falvak áruinak.