Innovatív MSZÉSZ-régióülés Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 17:14

Inspiratív, újszerű, tartalmas, gondolatébresztő – főként ezek a szavak hangzottak el a résztvevőktől az MSZÉSZ budapesti régióülése után, amely több innovatív eszközzel és témával is szolgált a megjelent mintegy hetven szakmabeli számára.

Az első, váratlan újítás maga a helyszín volt, a Google Ground ugyanis a VIII. kerületi Nagytemplom utcában, egy építkezés melletti udvarban, a Grund nevű alternatív szórakozóhely részeként bújik meg.

 

A házigazda, a Grund társtulajdonosa, Mann Dániel (a fenti képen balra) "intellektuális nyóckeres" köszöntője után Niklai Ákos MSZÉSZ-elnök ismertette a legfrissebb statisztikákat, felhívva a figyelmet a trendekre és összefüggésekre. A statisztikák szerint Budapest felfelé ívelő pályán van, jelentősen, 10 százalék körüli mértékben nőtt tavaly az átlagár és a RevPAR is, és a növekedés dinamikája az idei első két hónapban nemcsak megmaradt, hanem tovább erősödött, megközelítve és bizonyos mutatókban meg is haladva ezzel a nagy rivális Prága teljesítményét.

 

Az elnök rámutatott a küldőpiacok mutatószámaira és változásaira is, kiemelve, hogy Németország továbbra is kiemelten fontos piac kellene, hogy legyen, és fontosnak tartják, hogy közös fellépéssel tegyenek azért, hogy a csökkenő tendencia megforduljon. Ez ügyben épp most egyeztetnek a Magyar Turizmus Zrt.-vel. Kiemelkedő volt a növekedés Nagy-Britanniából, az USA-ból, Szlovákiából, Horvátországból, de érdemes odafigyelni Kínára és Indiára is.

A szakember bemutatta a szövetség fő lobbitémáit is, különös tekintettel az áfacsökkentésre, illetve kihangsúlyozott több, a szállodák életét is érintő aktualitást, mint például a 2017. évi vizes vb-t, a Liget projektet vagy a nagy befogadó képességű kongresszusi központot, megjegyezve, hogy utóbbinál a közbeszerzési pályázat már lezárult, várják az eredmény kihirdetését.

Ezt követően Kovács István, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest hotel managere (bal oldali fotónkon) tartott személyes tapasztalataira épített prezentációt Kínáról és a kínai emberek utazási szokásairól, kitérve arra, hogy a májustól induló, heti négy Peking–Budapest járat nyomán várhatóan megjelenő nagyszámú kínai turista érkezésére hogyan készüljenek fel a szállodások.

Bemutatkozott a virtuális valóságot filmek formájában, marketingeszközként a szállodaiparnak és a turizmusnak kínáló ImmerCiti, majd – maradva az online világ által generált kihívásoknál és lehetőségeknél – Szelei Szabolcs, a Google country marketing managere tartott elgondolkodtató előadást. Megdöbbentő számokkal támasztotta alá azokat a trendeket, amelyeket valójában már most is látunk, érzünk magunk körül, és hangsúlyozta, ne legyenek kétségeink afelől, hogy ez a folyamat csak tovább gyorsul, és 2020-ra teljesen átszabja az életünket. Érdekfeszítő előadásáról, csakúgy, mint Kovács István prezentációjáról hamarosan részletesen is beszámolunk.

Az előadások sorában utolsóként Horváth Gábor ismertette az Emirates tevékenységét új szemszögből: bemutatta, hogy piacra lépése kapcsán mennyit invesztált a légitársaság Budapest promóciójába világszerte.

 

Az előadásokat követően work café fantázianévvel érdekes műfajú, a közös gondolkodást, workshopot és csapatépítést ötvöző beszélgetésen vettek részt a kitartóbb szállodások és társult tagok, ennek során a délelőtti előadásokat magukon átszűrve újabb inspirációt nyerhettek a résztvevők. Az eseménynek a nagy sikerre való tekintettel várhatóan már az őszi közgyűlés előtt lesz folytatása – mondta el a szervezés oroszlánrészét magára vállaló Kollin Gergely régióvezető (alábbi képünkön).

 

A budapesti ülés az MSZÉSZ régiós road show-jának záróakkordja volt, a régiós ülések történéseit a turizmus.com és a Turizmus Panoráma Bulletin hasábjain is nyomon követhették. A szövetség következő, a teljes tagságot megmozgató rendezvénye az őszi, tisztújító közgyűlés lesz, melynek helyszínére hamarosan kiírják a pályázatot, s melyre várhatóan Budapesten vagy környékén kerül majd sor.

Tel: (+36 1) 266 99 11