Itthon is sok szálláshely fogad háziállatokat

Forrás: turizmus.com

 2016. március 09. 10:40

A trivago.hu szálláskereső portál adatai szerint kisállattal érkező vendégek Európán belül Franciaországban találnak legkönnyebben szálláshelyet, itt a szálláshelyek 57%-a pipálta ki a „háziállat megengedett" jellemzőt.

Csehország és Svájc is az élmezőnyben van, és 50% feletti aránnyal a hazai szálláshelyek jelentős része is állatbarátnak vallja magát.

A középmezőnyben szerepel többek között Németország, a skandináv országok és Lengyelország, a lista végén pedig Spanyolország és Portugália áll, ahol a trivagón regisztrált szállások mindössze kicsivel több mint negyede fogadja a házikedvenceket.

 

A kifejezetten állatbarát szálláshelyek elsősorban nem a luxushotelek közül kerülnek ki, de egyre több olyan felsőkategóriás szálloda van, ahol a kisállatokat is szívesen fogadják. Dudás Ildikó, az ötcsillagos, kutyabarát Kempinski Hotel Corvinus Budapest Public Relations Managere közölte, bár nem jelentősen, de 2014-ről 2015-re nőtt a hozzájuk kutyával érkezők száma. Míg 2014-ben összesen 119, addig 2015-ben már 146 éjszakát töltöttek itt kiskedvencek, a „kutyaéjszakák" tekintetében tehát körülbelül 20%-kos a növekedés – írta a trivago.hu közleményében.

„2014-ben főként a karácsonyi-szilveszteri időszakban hozták magukkal a vendégek kutyájukat. 2015-ben volt egy svájci vendégünk, aki 3 hetet tartózkodott nálunk kutyájával együtt" – mondta Dudás Ildikó. Náluk a kedvenceket többek között kutya-, macskakosárral, etetőtállal, jutalomfalattal várják.

Míg Budapesten 44%-os a trivago.hu-n magukat állatbarátként regisztráló hotelek aránya, addig a vidéki szállások 55%-a fogadja a háziállattal érkező vendégeket. Ezek között az olykor nagy füves területtel rendelkező létesítmények között már olyanokat is találunk, ahol az udvaron külön agility (gyorsasági) akadályok vannak felállítva, a szobák pedig kifejezetten úgy kerültek kialakításra, hogy könnyű legyen a takarítás a kedvencek után.

A híresen állatbarát esztergomi Hotel Grante szállodaigazgatója, Aknai Péter elmondta, a szállodának ez egy fontos piaci szegmens, a vendégeknek pedig egy jó lehetőség, hogy a kutyájukkal utazhassanak és új dolgokat fedezzenek fel. Náluk a kertben több helyen itatók, valamint kukák és zacskók vannak kitéve, hogy meg tudják őrizni a terület tisztaságát, ezenfelül a vendégek térképes túraajánlatot kapnak azokról a helyekről, ahol kutyával szabadon sétálhatnak.

„2015-ben kétszer annyian voltak nálunk kutyával, mint az előző évben, és már a 2016-os foglalásokon is látszik, hogy ez a szám nagy valószínűséggel csak növekedni fog. Főként kutyákról esik szó, mert ők jönnek legtöbben, de volt már nálunk macska, vadászgörény és nyúl is" – tette hozzá Aknai Péter.