Jogszabály készül a szarvasgombáról

Forrás: MTI

 2014. július 30. 15:41

A következő parlamenti ülésen terjeszti elő a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát a földművelésügyi tárca - jelentette be Fazekas Sándor, a minisztérium vezetője.

A szarvasgomba-kultúra már most is erős Magyarországon, a további értékőrzés érdekében fontos, hogy szarvasgombával foglalkozó jogszabály lépjen érvénybe, csakúgy mint a tokaji aszú esetében - mondta a miniszter.

Hozzátette: adóelkerülő gombagyűjtésre vonatkozó rendelet már létezik, és a minisztérium jelenleg is rendszeresen végez ellenőrzéseket.
Fazekas Sándor bejelentette azt is, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban állítják ki a Jászságban talált rekordméretű szarvasgombát.
Hangsúlyozta, hogy a szarvasgomba nemzeti érték, az ajándékba kapott különleges példányt pedig ennek megfelelően méltóképpen gondozza majd a magyar állam és a múzeum.

Az 1,28 kilogrammos szarvasgombát, amely csupán 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér szarvasgombánál, a szarvasgomba-termesztő és kereskedő Truffleminers Kft. egyik munkatársa találta a jászi térségi, jásziványi erdőben.

Fekete Oszkár, a kft. társtulajdonosa elmondta: azonnal több ezer eurós ajánlatot kapott a vállalat külföldről, azonban az óriási szarvasgomba nemzeti kincs, amelyet közszemlére kell tenni.
A Magyarországon egyedülálló példányt fagyasztva szárítás módszerével tartósítja a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara, hogy a kiállított szarvasgomba évek múltán is sértetlen maradjon - tette hozzá.
A tulajdonos felhívta a figyelmet arra, hogy az általuk termesztett és értékesített szarvasgomba a világon elsőként bio minősítést kaphat, ami jelentősen növeli értékét a nemzetközi piacon.

A vállalat nagykereskedelmi mennyiségben kizárólag külföldi, főként olasz és német partnereknek forgalmazza a szarvasgombát, amelyből évente 2-10 tonna terem időjárástól függően - mondta.