Kint a vízből a balatoni Ramada

Forrás: Napi Gazdaság

 2014. január 20. 21:51

Tovább működhet a négycsillagos balatonalmádi Ramada Hotel, miután a hitelezőkkel sikerült csődegyezséget kötni és az eljárás lezárható − értesült a Napi Gazdaság.

A szállodát üzemeltető Aurora Hotels Kft. finanszírozási gondok miatt tavaly novemberben jelentett csődöt. A bíróság az eljárás lefolytatásával, illetve a vagyonfelügyelői teendők ellátásával a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt.-t bízta meg. Mint emlékezetes, a még 2002-ben, Wossala György által alapított Wossala Hotels Kft. az elmúlt évtized közepén kezdett hozzá a balatonalmádi szálloda teljes rekonstrukciójához.

A programot az Erste Banktól felvett, 2,9 milliárd forint értékű svájcifrank-alapú hitel segítségével valósították meg. Jóllehet a gazdasági válság miatt már a 2008-as szezon sem ment túl jól − megemelkedett hiteltörlesztési kötelezettségeiknek egyre nehezebben tudtak eleget tenni −, a társaság igazi gondjai akkor kezdődtek, amikor 2009 szeptemberében négymillió forint tartozás miatt egyik szállítója felszámolási eljárást kezdeményezett a Wossala Kft.-ből korábban kivált Prémium Consult Kft. ellen. Bár a keresetet az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság elutasította, másodfokon a Győri Ítélőtábla úgy döntött, a Wossala Hotels is felelősséggel tartozik a kivált cég tartozásaiért, és 2011 nyarán elrendelte a felszámolást – írta a Napi Gazdaság.

A közel 20 ezer négyzetméter területen lévő Ramadát a Wossala Hotels felszámolója 3,85 milliárd forintért hirdette meg. A hotel nem sokkal később a legnagyobb hitelező érdekeltségi körébe tartozó Erste Leasing Zrt. birtokába került. Nagyjából ezzel egy időben, a 210 szobás, 12 emeletes, saját stranddal is rendelkező hotel működtetésére létrehozták az Aurora Hotels Kft.-t, amelynek kezdetben a W-TEK Consulting Kft. volt a tulajdonosa, majd néhány hónappal később ahhoz a frissen alapított Attika Kft.-hez került, amelynek többségi tulajdonrésze a Marshall-szigeteken bejegyzett Decanter Corporation birtokában van.

A nyilvános cégadatok szerint a jelenleg 78 dolgozót foglalkoztató társaság 2011-et 121 millió forint nettó árbevétel mellett még nyereséggel zárta, ám 2012-ben már fizetési gondjai voltak, végrehajtási eljárást is kezdeményeztek ellene. Finanszírozási gondjai tavaly sem csökkentek, ezért novemberben kénytelenek voltak csődöt jelenteni.

Napi Gazdaság