Nagy borok, nagy nevek Szekszárdról

Forrás: turizmus.com

 2016. november 09. 19:13

Közös megjelenés és stílus, valamint egyöntetű siker, ugyanakkor ahány bor és dűlő, annyiféle karakter: a szekszárdi borvidék legjobbjai mutatkoztak be az egyik belvárosi borbárban. Az ősz és a tél időszakához illő, komolyabb, kiadósabb fogások nagyszerű kísérői ezek a borok.

A szekszárdi legjobbak a bordói hazájában, Franciaországban is elnyertek már igen rangos díjakat. A Bordeaux-ban termelt szőlőfajták, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot igen szereti Szekszárdot, az itteni talajt, a napos domboldalakt, no meg, ha nem esik túl sok eső. Hanem olyan meleg és száraz a nyár, mint 2012-ben volt, mert akkor egészen kiemelkedő cuvée-k születhetnek ezen a tájon. Az elkövetkező hónapokban elsősorban a testes vörösboroké lesz a főszerep, a siller és a rozé mintha elszállt volna a nyárral...

A nagynevű borászatok közül az ifjú nemzedéket képviselve Eszterbauer Ildikó és Takler András (fotónkon) mutatott be nyolc bort, savas és tannin hangsúlyos fajtákat egyaránt, olyan fontos termőterületekről, mint a Görögszó, Iván-völgy, Hidaspetre, Bodzás vagy Gurovica. Abban mindegyik borászat megegyezik viszont, hogy az igazán nagy vörösborok hordóban érnek, bár hogy milyen ez a hordó, és mekkora, azon a téren már eltérőek a vélemények.

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a szekszárdi borvidék ázsiója, amit a külföldi borversenyeken elért díjak is fémjeleznek, no meg az, hogy a kiemelkedő évjáratokból már itthon is alig lehet kapni a nagyborokat.