Szálláshely-fejlesztések országszerte

Forrás: Napi Gazdaság

 2013. augusztus 20. 13:58

Számos vidéki városban új fejlesztések indulnak, zömében uniós vagy magyarországi kormányzati források segítségével – írta összeállításában a Napi Gazdaság.

Miközben a tulajdonosok vagy a működtető cégek felszámolói több száz szállodát és panziót árulnak az országban, és a szállásadók jelentős része − különösen az év egészét tekintve − egyre kevésbé tudja kihasználni a már meglévő kapacitásokat, sorra épülnek az új létesítmények − döntően állami és uniós forrásokból. Arra is akad példa, hogy a beruházás ugyanazon a településen valósul meg, ahol több, az újhoz hasonló paraméterű hotel és fogadó ajtajára a közelmúltban került lakat – mutat rá a cikk.

A tavaly elkészült két fejlesztést követően a közelmúltban egy újabb jelentős szállodaberuházás kezdődött például Miskolctapolcán. A Dent Hotel Kft. mintegy 300 millió forint értékű pályázati forrás segítségével négycsillagos, ötven vendég fogadására alkalmas wellness-szállodát épít. Az új létesítménybe többek között azzal szeretnének vendégeket csalogatni, hogy egy fogászati részleget is kialakítanak.

Július elején tették le az alapkövét annak az ugyancsak négycsillagos hajdúszoboszlói szállodának, amely a Új Széchenyi terv keretében több mint 883 millió forintos uniós támogatással valósul meg. A Provence Catering Kft. 1,3 milliárd forintból épülő létesítményében 22 szoba, 2 apartman, étterem és egy rekreációs központ is helyet kap majd, a hotelt jövő tavasszal tervezik megnyitni. A Szarvas Lux Kft. a cserkeszőlői gyógy- és strandfürdő területén épít egy újabb hotelszárnyat az Üzleti célú szálláshelyek fejlesztése című pályázaton nyert 100 millió forint uniós támogatás segítségével − a fejlesztés értéke eléri a 170 millió forintot. Miközben a város legpatinásabb szállodájába évek óta nem sikerül életet lehelni, a Mészáros Borház Borászati Kft. közel 700 millió forintból 22 szobás szállodát épít Szekszárd belvárosában. A tervek szerint jövő nyárra elkészülő 2363 négyzetméteres hotel megvalósítását 70 százalékban − 494 millió forint értékben − uniós forrás segíti. A komplexumban egy 150 fős konferenciaterem is lesz, jóllehet az ágazat kapacitásait még a Balatonnál is egyre kevésbé sikerül kihasználni – írta a lap.

A Danubius Hotels Group már februárban kénytelen volt átszervezésekkel, illetve a nyitvatartási idő korlátozásával csökkenteni két pécsi szállodájának működési költségeit, a baranyai megyeszékhelyen is több beruházás zajlik. A Hausmann Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a belvárosban, egy műemléki védettséget élvező épültben alakít ki egy 18 szobás, négycsillagos hotelt − ehhez összesen 223 millió forint támogatást kapott a cég. Ugyancsak Pécsett fejleszt a Dél-dunántúli Regionális Foglalkozás-egészségügyi Központ Kft., az Árkádia Hotel kapacitásának és szolgáltatásainak bővítését több mint 200 millió forint pályázati forrás segíti.

Villányban három szálláshely-fejlesztési program kezdődött idén, a Tiffán borászcsalád tulajdonában lévő Colchicum Szolgáltató Kft. több mint 100 millió forint támogatással épít panziót, de fejleszt az Agancsos és az AKA Kft. is. Utóbbi a Gere Bor Hotelt bővíti, míg Pogányban, az egyre kevesebb utast fogadó repülőtér szomszédságában a Mátrix-Workmanlike Kft. kapott 270 millió forintot egy panzió és egy üzletközpont felépítéséhez.