Török István Jánost választották ismét a Schnitta egyesület elnökének

Forrás: turizmus.com

 2015. június 30. 14:48

Kilenc új taggal bővítette létszámát a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület, amelynek tagjai június 29-30-án tartották tisztújító közgyűlésüket Alsóőrsön, a Mayer Panzióban.

Az elnök továbbra is Török István János maradt. Az egyesület tisztségviselőinek személyében egy változás történt, Mayer Gyula kincstárnoki pozícióját Gyulai Norbert vette át.

Az MNGSZ-en belül, de önállóan működő szakmai szervezet tanácskozásának a legtöbb hozzászólást kiváltó témája a mesterképzés volt. Fontos, friss információként hangzott el, hogy az MKIK elfogadta a szakmai szervezeteknek azt a kérését, hogy a korábban adományozott mesteri címek tulajdonosainak (körülbelül 150 szakemberről van szó) nem kell a most folyó mesterképzést végigjárniuk, csupán vállalkozási ismeretekből és pedagógiai tudásukról kell számot adniuk, a szakmai oktatás alól felmentést kapnak. (Ez persze azt is jelenti, hogy akik eddig már elvégezték a kamarák által újonnan indított mesterképzéseket, fölöslegesen áldoztak időt és pénzt az oklevélre.) Az MNGSZ és a Schnitta egyesület elküldte az adományozott mestercímmel rendelkezők adatait az MKIK-nak, ott pedig azt vállalták, hogy július 10-ig továbbítják a megyei kamaráknak a területükhöz tartozó mesterekről az információkat.

 

Ezzel kapcsolatban mondta el Vantal Gábor alelnök, hogy az MKIK felkérésére kizárólag az MNGSZ és a Schnitta egyesület állította össze a szakmai követelményeket, miközben a mesterekről, a képzésről és a vizsgákról minden szervezet más álláspontot képvisel. A szakma érdeke azonban az egységesülés lenne, nemcsak elvi kérdésekben, hanem például abban is, hogy milyen tankönyvekből, mit és hogyan tanítsanak az új generációnak. Ezt éppen a Schnitta-tanítványok tudják a legjobban, akik nemcsak szakmai tudásukat, hanem emberi tartásukat is a legendás elődnek köszönhetik. Azt tervezik, hogy könyv formájában gyűjtik össze a szakma számára fontos és hasznos tapasztalataikat.

A tanácskozás másik kiemelt témájaként a szakmai versenyekről hangzottak el tapasztalatok. Az idei Schnitta versenyről azt mondták, olimpiai szintű volt, éppen ezért volt nagy kontraszt azoknak az iskoláknak a szereplése, amelyekben az oktatók sincsenek tisztában a tanítandó tudással. Éppen ezért a Schnitta egyesület úgy döntött, hogy felajánlja ingyenes segítségét a szakiskoláknak: a pincér és a vendéglős szakmának szóló legfontosabb tananyagot önzetlenül továbbadják a diákoknak, és szakmai védnökséget vállalnak a vizsgák fölött. Erre egyre nagyobb lesz az igény, ahogyan nő a távolság a magániskolák és az állami szakképzés oktatási színvonala között.